Berlin és Athén megegyezett a Görögországban regisztrált migránsok visszaküldéséről

2018.08.17. 13:47

Sikerre vezettek a német szövetségi kormány és a görög kormány tárgyalásai a Görögországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott migránsok visszaküldéséről.

Eleonore Petermann belügyi szóvivő elmondta, hogy elvi egyetértés alakult ki az ügyben tervezett kétoldalú kormányközi megállapodásról, és már csak véglegesíteni kell a szöveget.

"Egyetlen levélváltás van még hátra" - közölte Petermann.

Migránsok a BalkánonForrás: AFP/Stringer

Hozzátette, hogy az Olaszországgal tervezett megállapodás ügye is igen jól áll, nagyon-nagyon előrehaladott állapotban van, de a német részről a belügyminisztérium képviselői által folytatott tárgyalásokat még nem zárták le.

A Spanyolországgal tervezett egyezményt viszont már megkötötték, és életbe is léptették. Az augusztus 11. óta hatályos egyezmény értelmében a német hatóságok 48 órán belül visszaküldhetik a Spanyolországban menedékkérőként regisztrált migránsokat, akiket határellenőrzés során feltartóztatnak. A spanyol fél feltétel és ellenszolgáltatás nélkül fogadja vissza őket.Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 illegális bevándorlót regisztráltak, így a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa.

A második helyen Olaszország áll 18 500 fővel, a harmadik Görögország 16 000 új érkezővel.A német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről szóló kétoldalú megállapodások kidolgozásáról július elején egyeztek meg a német koalíciós pártok.

A megegyezéssel lezárták a belügyminiszter, Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) migránsügyi vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - a máshol már regisztrált bevándorlóktól.Horst Seehofer és a CSU eredetileg azt szorgalmazta, hogy mindentől függetlenül és feltétlenül fordítsák vissza ezeket az embereket.

Angela Merkel és a CDU azt az álláspontot képviselte, hogy egyoldalúan nem lehet megszigorítani a határigazgatást, a máshol regisztrált bevándorlókat csak az érintett társországokkal egyeztetve lehet visszafordítani.