Berlin és Athén megegyezett a Görögországban regisztrált migránsok visszaküldéséről

Horvátország, Szlovénia határ migránsok
A migrant carrying his child walks with around 2000 migrants who arrived by train and walk near the border town of Kljuc Brdovecki, on October 24, 2015, to cross the Croatia-Slovenia border. Crowds of refugees and other migrants camp by roads in western Balkan countries in worsening autumn weather after Hungary sealed its borders with Serbia and Croatia, causing a chain reaction in other overwhelmed states. Bulgaria, Romania and Serbia on October 24 threatened to close their borders if EU countries stopped accepting migrants, as European leaders prepared for a mini summit on the continent's worst refugee crisis since World War II. AFP PHOTO / STRINGER / AFP PHOTO / -
Vágólapra másolva!
Sikerre vezettek a német szövetségi kormány és a görög kormány tárgyalásai a Görögországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott migránsok visszaküldéséről.
Vágólapra másolva!

Eleonore Petermann belügyi szóvivő elmondta, hogy elvi egyetértés alakult ki az ügyben tervezett kétoldalú kormányközi megállapodásról, és már csak véglegesíteni kell a szöveget.

"Egyetlen levélváltás van még hátra" - közölte Petermann.

Migránsok a Balkánon Forrás: AFP/Stringer

Hozzátette, hogy

de a német részről a belügyminisztérium képviselői által folytatott tárgyalásokat még nem zárták le.

A Spanyolországgal tervezett egyezményt viszont már megkötötték, és életbe is léptették.

Az augusztus 11. óta hatályos egyezmény értelmében a német hatóságok 48 órán belül visszaküldhetik a Spanyolországban menedékkérőként regisztrált migránsokat, akiket határellenőrzés során feltartóztatnak.

A spanyol fél feltétel és ellenszolgáltatás nélkül fogadja vissza őket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 illegális bevándorlót regisztráltak, így a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa.

A második helyen Olaszország áll 18 500 fővel, a harmadik Görögország 16 000 új érkezővel.

A német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről szóló kétoldalú megállapodások kidolgozásáról július elején egyeztek meg a német koalíciós pártok.

A megegyezéssel lezárták a belügyminiszter, Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) migránsügyi vitáját, amely arról szólt, hogy

Horst Seehofer és a CSU eredetileg azt szorgalmazta, hogy mindentől függetlenül és feltétlenül fordítsák vissza ezeket az embereket.

Angela Merkel és a CDU azt az álláspontot képviselte, hogy egyoldalúan nem lehet megszigorítani a határigazgatást, a máshol regisztrált bevándorlókat csak az érintett társországokkal egyeztetve lehet visszafordítani.