A Didsbury mecsetbe járt és az imám prédikációjának hatására robbanthatta fel magát 2017.május 22-én az a 22 éves líbiai bevándorló, Salman Ramadan Abedi, akinek öngyilkos merénylete 22 halottat és 139 sérültet eredményezett –írja a Figyelő.

Az európaiak és amerikaiak vétkeiről és alsóbbrendűségéről tartott prédikációt Mustafa Graf a Dibsbury mecsetben még 2016.december 16-án, melyen Salman Ramadan Abedi és családja is részt vett. Sőt, a merénylő apja a közösség egyik vezéralakja is egyben.

Az imám arról is prédikált, hogy minden igaz muszlimnak cselekednie kell az igaz ügy érdekében.

Graf imám arról beszélt, hogy a dzsihád „a büszkeség és méltóság forrása". Valamint arról, hogy kéri Allahot, adjon harcosokat az igaz ügy érdekében. Olyanokat, akik elmennek harcolni a Szentföldre, vagy helyben cselekednek a hitetlenek ellen.

Fivéreim és nővéreim, lejárt a beszéd ideje, most tettekre van szükség

– mondta az imám.

Salman Ramadan Abedi tíz nap mulva öngyilkos merényletet követett el a Manchester Arénában, ahol a világsztár, Ariana Grande lépett fel. A terrortámadásban 22-en meghaltak, 139-en megsebesültek, főként gyerekek.

Forrás: Getty Images/Christopher Furlong

Az imám beszéde többeket is mozgósított. A Dibsbury mecset látogatói közül öten mentek harcolni Szíriába az Iszlám Állam oldalán, többeket pedig terrorizmus gyanújával letartóztattak Angliában.