Több mint ezer migránst tartóztattak fel augusztusban a boszniai hatóságok

2018.08.21. 14:24

Az N1 boszniai hírcsatorna szerint a boszniai hatóságok augusztusban 1208 illegális határsértőt tartóztattak fel és küldtek vissza abba az országba, ahonnan érkeztek.

Az utóbbi időszakban újabb gócpontok alakultak ki a boszniai-szerb határon Északkelet-Boszniában, Bijeljina környékén. Valamivel kevesebben érkeznek jelenleg Kelet-Boszniába, Visegrád, Zvornik és Foce körzetébe és Délkelet-Boszniába, Montenegró irányából.

A boszniai határőrség közleménye szerint

a szigorított határvédelemnek köszönhetően sikerült feltartóztatni a migránsokat, és visszaküldeni őket abba az országba, ahonnan jöttek.

Júniustól a határőrök mellett rendőrök is védik Bosznia-Hercegovina keleti határait, valamint a boszniai Szerb Köztársaság rendőrei is segítenek.

Befogadóközpont Velika Kladusában, közel a boszniai-horvát határhozForrás: AFP/NurPhoto/Maciej Luczniewski

Dragan Mektic boszniai nemzetbiztonsági miniszter kedden Banja Lukán azt mondta, jelenleg kevesebb mint 2000 migráns van az országban:

  • Bihacson 700,
  • Velika Kaldusán szintén 700,
  • a Sedra Hotelben pedig Bihac mellett 200 migráns van.

Azt is mondta, hogy kisebb számban még előfordulhatnak az ország más területein.

Az év eleje óta közel 11 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, de 9 ezren már Horvátország irányába elhagyták az országot.

A nemzetbiztonsági miniszter azt is mondta, hogy a horvát rendőrség nem adott pontos adatokat akkor, amikor azt közölte, hogy az év eleje óta 2500 migránst tartóztattak fel, akik illegálisan akarták átlépni a horvát-boszniai határt.

Szerinte a horvát rendőrök vagy nem fedezték fel őket, vagy nem pontos információkat közöltek.

Ezek az emberek nincsenek Bosznia-Hercegovinában, mert akkor látnunk kellene őket

– mondta.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter hétfőn cáfolta, hogy több ezer migráns Horvátországon keresztül távozott volna Nyugat-Európába. Mint mondta, az év eleje óta a boszniai-horvát és a boszniai-szerb határon összesen 3500 migránst tartóztattak fel.

Ebben az évben 26 százalékkal nőtt az illegális határsértések száma, nagyrészt a horvát-szerb határon, ugyanakkor 70 százalékkal nőtt a letartóztatott embercsempészek száma is.