Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója fedélzetén 177 migránssal továbbra is a szicíliai Catania kikötőjében várakozik, miután Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte a migránsok partraszállását, elosztásukat sürgetve az EU-tagállamok között.

A Diciotti az olasz hatóságok közleménye szerint „technikai” megállót tart Catania kikötőjében, vagyis a hajót ivóvízzel, élelemmel és üzemanyaggal látják el.

A hajót nem közelíthették meg az olasz, valamint nemzetközi humanitárius és egészségügyi szervezetek képviselői sem.

Az olasz parti őrség hajójának Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa engedélyezte, hogy Cataniában megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a fedélzeten tartózkodó 177 migráns olasz területre lépjen.

Így a migránsok nem hagyhatták el a hajót.

Az olasz belügyminisztérium hétfőn közleményben azt írta, hogy Matteo Salvini belügyminiszter nem adott, és nem is fog engedélyt adni a migránsok partraszállásához, amíg nem kap garanciákat az EU-tól, hogy a menedékkérőket szétosztják a tagállamok között. Matteo Salvini azt is hangsúlyozta, hogy Olaszország partjaira az utóbbi években 700 ezer bevándorló érkezett.

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója százhetvenhét migránssal a fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében 2018. augusztus 20-ánForrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Salvini azt mondta, konkrét kötelezettséget vár az EU-tól. Mint mondta, júliusban több EU-ország jelezte, hogy kész 50-50 főt befogadni az akkor érkezett több mint 450 fős migránscsoportból. Végül azonban egyedül Franciaország fogadott be közülük 47 személyt, a többi ország egyet sem – mondta Matteo Salvini.

Az olasz belügyminiszter emellett ismét azzal fenyegetett, hogy Líbiába szállítatja vissza az illegális bevándorlókat.

Európa vagy elkezdi komolyan védeni határait, és szétosztja a befogadott menedékkérőket, vagy mi elkezdjük őket visszavinni azokba a kikötőkbe, ahonnan elindultak

– írta Salvini Twitter-üzenetében. „Olaszország már megtette kötelességét, és ami sok, az sok” –mondta a bevándorlásellenes Liga vezetője.