Kreml: Putyin megerősítette Merkelnek, hogy megmarad az ukrán gáztranzit

2018.08.21. 16:05

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette Angela Merkel német kancellárnak kettejük hétvégi mesebergi megbeszélésén, hogy az orosz földgáz ukrajnai tranzitja az Északi Áramlat-2 vezeték megépítése után is megmarad.

Peszkov szerint a két vezető között szó esett az európai gázimport növekedését egybehangzóan jövendölő, de egymásnak a konkrétumokban ellentmondó prognózisokról. Mint mondta, egyértelmű, hogy

a fogyasztás növekedni fog, de mértékének megállapítása további kalkulációkat igényel.

A szóvivő reagált Donald Trumpnak a Reuters hírügynökség számára adott interjújára, amelyben az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész lenne visszavonni az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, ha

az orosz fél lépéseket tenne az Egyesült Államokkal való együttműködésre Szíria és Ukrajna ügyében.

Peszkov szerint Oroszország üdvözli Trumpnak az együttműködés szándékáról tett bejelentését.

Az orosz elnöki szóvivő azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy az semmit sem kíván tenni a Donyec-medencei rendezés érdekében.

Peszkov megfogalmazása szerint Oroszország minden más országnál nagyobb mértékben járult hozzá a szíriai rendezéshez, valamint a menekültek hazatérésének előkészítéséhez. Azt mondta, hogy Oroszország nem folytatott egyeztetést az Egyesült Államokkal az iráni befolyás Szíriában való amerikai feltartóztatásáról. Ezzel arra a sajtóértesülésre reagált, amely szerint John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Jeruzsálemben kijelentette, hogy az Egyesült Államok, Izrael és Oroszország közös érdeke Irán feltartóztatása.

Peszkov azt mondta, hogy semmilyen bizonyíték sem támasztja alá a Microsoft Oroszországgal szemben megfogalmazott vádjait. Az amerikai szoftveróriás kedden közölte, hogy újabb orosz hackertámadási kísérleteket leplezett le az amerikai félidős választások közeledtével, amelyek célpontjai amerikai politikai intézmények voltak.