Lelőttek egy medvét egy csíkszeredai iskola udvarán - galéria

2018.08.21. 13:08

Behatolt egy medve Csíkszeredára, ahol először egy ház udvarán rongált, majd egy iskola udvarára ment be, ahol a hatóságok kilőtték az állatot – írja a Székelyhon.

A Hargita megyei csendőrfelügyelőség tájékoztatása szerint a medve előbb egy csíkszeredai ház udvarára ment be, letörte a kerítést, megölt egy kecskét, majd elfutott. A nyugtalan állat ezután behatolt az Octavian Goga Főgimnázium udvarára – írja a Maszol.

A csendőrök és a rendőrök próbálták bekeríteni az állatot. A Szilos vadásztársulat szakembere is a helyszínen volt, aki szerint egy anyamedve tévedhetett be a városba, amelynek bocsai vannak. Később kiderült, hogy a medve hím volt.

Kattintásra galéria nyílik!

Hím barna medve mászik át egy kerítésen a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én - Galériához kattintson a képre!Forrás: MTI/Veres Nándor

A medve később elaludt az iskola udvarán, a hatóságok közben körbevették a területet, az arra járókat elküldték. Erre a medve felébredt és elszaladt, mire megérkezett a kilövési engedély. 

A medvét végül délben, körülbelül három órával a feltűnése után lőtték ki.

Hím barna medve a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán - Kattintásra galéria nyílik!Forrás: MTI/Veres Nándor

Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta kilenc személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztériumi engedéllyel ki lehet lőni, vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat.

A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.