Megtámadták Kabul diplomáciai negyedét

Vágólapra másolva!
Rakétákkal lőtték vélhetőleg tálib felkelők kedden az afgán főváros, Kabul diplomáciai negyedét, amikor Asraf Gáni elnök a muszlim áldozati ünnep (íd al-adha) kezdetének alkalmából élőben közvetített televíziós beszédet tartott az elnöki palotából.
Vágólapra másolva!

Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. Körülbelül egy tucat rakétát lőttek ki a városnegyedre, az elnöki hivatal, egy másik pedig a NATO egyik székháza és az amerikai nagykövetség épülete közelében csapódott be.

"Az erőszakhoz folyamodó csoportok rakétákkal sem tartóztathatják fel Afganisztán fejlődését. Ez egy bátor, állhatatos nemzet, amely mindig megvédi szuverenitását, függetlenségét és iszlám értékeit" – mondta váratlanul Gáni, akinek beszédét robbanások zaja szakította meg.

Az elmúlt hetekben több alkalommal került sor hasonló támadásra Kabulban.

Az afgán rendőrség a tálibokat sejti az akció mögött.

"Egy csoport terrorista elfoglalt egy épületet az óvárosban található Reka Hanában, és több rakétát lőtt ki Kabulra, ketten megsérültek" – jelentett be Nadzsíb Danis belügyi szóvivő

"A rendőrség elkerítette a területet" – mondta el Hasmat Sztanikzai kabuli rendőrségi szóvivő.

Asraf Gáni afgán elnök vasárnap az ünnepre tekintettel három hónapos fegyverszünetet kezdeményezett, ami hétfőn kezdődik, és addig tart, amíg a tálibok tiszteletben tartják. A felkelők hétfőn elutasították a javaslatot, és túszul ejtették három busz összesen csaknem 200 utasát az ország északi részén. Közülük később több mint 160-at végül kedden elengedtek, hogy családjukkal tölthessék az ünnepet.

Az elfogott rendőröket és katonákat - legalább húsz embert - azonban továbbra is túszként tartják fogva ismeretlen helyszínen - mondta el Gulam Rabáni kunduzi tartományi tanácsos.