Tévedésből elengedte a párizsi vizsgálóbíró a terrorista migránst

Vágólapra másolva!
A francia bíróságok teljes összeomlását mutatja a Le canard enchainé című francia szatirikus újság leleplezése. Egy Párizs környéki vizsgálóbíró elfelejtette meghosszabbítani egy dzsihadista büntetését, aki azóta egyszerűen eltűnt.
Vágólapra másolva!

Oualid B. terrortámadásra készült 2014-ben, Lyonban akart robbantani. 2016-ban pedig Szíriában járt, terroristakiképzésen. Elfogták és letartóztatták, tavaly házi őrizetbe tették, majd a bíróság ítéletéig lakhelyelhagyási tilalmat kapott, vagyis otthonról elmehetett, de a kisvárost nem hagyhatta el. Meaux-ban lakott (ez Párizs egyik közeli elővárosa, néhány HÉV-megállónyira a belvárostól egyébként). Naponta kétszer kellett jelentkeznie a meaux-i rendőrségen, ezt egy darabig meg is tette. Aztán egy rendőrjárőr igazoltatta az előváros határán kívül. Kiderült, hogy jogosítvány nélkül vezetett, és a telefonján dzsihadista terrortámadások képei voltak.

A rendőr bevitte, bíróság elé került. Ilyenkor a hivatalos eljárás szerint a bírónak le kell tartóztatnia, hiszen megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat. (Az külön kérdés, hogy egyáltalán miért kellett kiengedni a börtönből - feltehetően a francia börtönök túlzsúfoltsága miatt, nincs ugyanis elég hely.)

Azonban a vizsgálóbíró nem találta elég egyértelműnek a terroristát elfogó rendőr jelentését. Nem vitette vissza azonnal a börtönbe a dzsihadistát, viszont elfelejtette aláírni a lakhelyelhagyási tilalom meghosszabbításának papírjait. (Minden hasonló esetben, amikor egy bíró elé kerül valamilyen kényszerintézkedés - előzetes letartóztatás, házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom - szabályait megszegő bűnöző, a bírónak döntenie kell arról, hogy súlyosbítja-e a büntetést vagy helybenhagyja. Ez a bíró viszont sem az egyik, sem a másik papírt nem írta alá.) A rendőrök így elengedték a terroristát, aki ezután eltűnt, azóta sem találják.

A vizsgálóbíró esetében egyelőre nem merült fel, hogy lefizették és szándékosan nem írta alá a papírokat. Feltehetően csak nem figyelt oda.

Benjamin Griveaux, az egyébként a terrorizmussal, a migrációval (és sok más belső gonddal) szemben tehetetlen Macron-kormány szóvivője azt mondta: a dzsihadista elengedése a francia bíróságok súlyos működésképtelenségét mutatja.

Sőt, azóta kiderült, hogy a hibázó vizsgálóbíró elég gátlástalan ember. Hivatali elöljárója felszólította, hogy mondjon le, de erre nem hajlandó. Maradni akar.