Közel ötvenen haltak meg a laoszi áradásokban

2018.08.22. 10:41

Legalább 46-an haltak meg, és 97-en tűntek el Laoszban az elmúlt hónap áradásaiban. Ilyen súlyos természeti katasztrófa évtizedek óta nem volt az országban.

A trópusi viharokkal érkező eső Laosz 18 tartományából 14-ben okozott károkat. Itt a július közepe óta tartó szélsőséges időjárás több mint 82 ezer családot, azaz összesen legalább 236 ezer embert érintett. Az áradások miatt több mint 11 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.Mellette százhúsz iskolában okoztak kárt, ami megnehezíti a szeptemberi iskolakezdést is.

46-an meghaltak, közel százan eltűntek az áradás miattForrás: AFP/Nhac Nguyen

Csaknem 63 ezer hektár rizsföldet és 42 ezer hektár gabonaföldet árasztott el a víz, és haszonállatok ezrei pusztultak el. Összesen 138 út és 26 híd rongálódott meg, a kár értéke mintegy 1,9 millió amerikai dollár (több mint 500 millió forint).

Attapeu tartományban összeomlott egy gát, és a víz a 13 érintett faluból 6-ot teljesen elmosott. Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb laoszi katasztrófájában sokan meghaltak és eltűntek.

Legalább 236 ezer embert érintett az áradásForrás: AFP/Nhac Nguyen

Július 24-e és augusztus 17-e között több ország és nemzetközi szervezet több mint15 millió dollárral (4,2 milliárd forint) segítette Laoszt.

Azonban a segélyszállítmányokat sokszor nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudják eljuttatni, mert az áradások egész térségeket vágtak el a külvilágtól.