Hídkatasztrófa: a kártérítés nem rázza meg a céget

2018.08.22. 10:34

Eddig 43 halottról tudni a genovai hídomlás kapcsán. Az üzemeltető cég, bár nagy összegnek tűnő kártérítést fizet, de a félmilliárd euró a vállalat tavalyi profitjának fele.

Regős Gábor, a Századvég vezető közgazdásza interjút adott az olasz hídomlással kapcsolatban. Mint ismert, múlt héten összeomlott egy Genova melletti autópályahíd egy szakasza, amely miatt 43-an meghaltak.

A hidat üzemeltető cég ezért felajánlott félmilliárd euró (161,5 milliárd forintos) kártérítést.

Azonban Regős Gábor szerint nem a kártérítés rendítheti meg az üzemeltető céget, hanem az, ha elveszti koncessziós jogát az üzemeltetésre.

A legfrissebb hírek szerint a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedettForrás: AFP/Valery Hache

Érdemes tudni azt is, hogy ez az összeg a cég tavalyi profitjának a fele. A szakértő szerint Olaszországban drága a sztrádahasználat.

Regős elmondta, hogy két nagy társaság üzemelteti az olasz autópályák háromnegyedét, az érintett vállalkozás ezek egyike.

Komoly pluszkiadásokat hozhat a cégnek, ha a tragédia után szigorítják az ellenőrzéseket, ráadásul ez az intézkedés nem az olasz kormányzatnak, hanem az üzemeltetőnek jelent majd további költséget– tette hozzá a Századvég közgazdásza.