Megint több száz afrikai migráns rohamozta meg a spanyol-marokkói határt

2018.08.22. 16:11

Az El Pais spanyol napilap szerint szerda délelőtt több mint 300 afrikai migráns rohamozta meg a marokkói tengerparton lévő, Ceuta spanyol autonóm város határát. Az illegális bevándorlók összecsaptak a spanyol rendőrökkel, több mint százuknak sikerült is átjutniuk a szögesdrót kerítéssel védett határon.

A spanyol napilap szerint a támadás szerda reggel 9 óra körül kezdődött, amikor is több száz, egyes becslések szerint legalább 300, főként közép-afrikai migráns drótvágókkal, sósavval és oltatlan mésszel támadt a spanyol-marokkói határkerítést védelmező rendőrökre, akik közül hetet súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A spanyol média beszámolói szerint a véres összecsapások ellenére a migránsok közül legalább 200-nak sikerült átjutnia a dupla, legalább hat méter magas szögesdróttal megerősített kerítéseken.

Afrikai migránsok Ceuta városában, miután átverekedték magukat a marokkói-spanyol határkerítésen.Forrás: MTI/EPA/José M. Rincón

A spanyol kormány részéről csak pár órával később, szerda dél körül erősítették meg, hogy az incidenst követően,115 migránsnak sikerült átverekednie magát a spanyol enklávé területére, és a migránsok jelenleg az ott lévő egyik ideiglenes befogadóállomáson tartózkodnak. Közülük is állítólag több tucatnyian megsebesültek, főleg a szögesdrót okozta sérülések miatt kellett őket ellátni. A megsebesült spanyol rohamrendőrök pedig a sósav és oltatlan mész miatti égési sérülésekkel kerültek kórházba.

Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlók azt ünneplik, hogy átjutottak a marokkói határkerítésen a spanyol fennhatóságú Ceutába 2018. július 26-án. Aznap hajnalban mintegy 400 migráns szökött át a határkerítésen a Gibraltári-szorosnál levő észak-afrikai spanyol enklávébaForrás: MTI/EPA/EFE/Reduan

Utoljára, nem egész egy hónapja mintegy 600 afrikai migráns rohamozta meg ugyanezt a határszakaszt, és legalább 400-nak sikerült átjutnia a spanyol fennhatóságú területre. A 2018. július 26-i összecsapásban legkevesebb tizenkét spanyol határőr és öt illegális bevándorló sebesült meg.