Robbantani akart egy muszlim terrorista, elfogták

2018.08.22. 11:56

A házkutatás során több kilogramm robbanóanyagot és fegyvert is találtak. A férfi célja az volt, hogy a lehető legnagyobb számban öljön vagy sebesítsen meg embereket.

Robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek szerdán Berlinben egy csecsen szélsőséges iszlamistát. 

A Bild azt írja, hogy a férfi neve Magomed-Ali C.

A német szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 31 éves férfit egy terrorelhárító rendőri egység bevetésével fogták el.

Ezt követően házkutatást tartottak otthonában,lakásában három kilogramm TATP típusú robbanóanyagot és lőfegyvereket találtak.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Paul Zinken

A legfőbb ügyészség szerint a Berlinben őrizetbe vett férfi Németország területén akart robbantásos merényletet elkövetni, célja az volt, hogy a lehető legnagyobb számban öljön meg vagy sebesítsen meg embereket.

A csecsen férfit egy franciaországi nyomozással összefüggésben vették őrizetbe, feltételezett társát tavaly áprilisban fogták el Marseille-ben.

Ki Magomad-Ali C?

A Magomed-Ali C. néven azonosított gyanúsított német sajtóértesülések szerint csecsen nemzetiségű, Franciaországban elfogott feltételezett társa pedig ismerte Anis Amrit, a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás, a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron történt tömeges gázolás elkövetőjét.

Anis AmriForrás: AFP/Handout

A legfőbb ügyészség vezetésével folytatott nyomozás szerint Magomed-Ali C. 2016 októberében berlini lakásában jelentős mennyiségű TATP robbanóanyagot tárolt, amelyből feltételezett társával, Célment B.-vel pokolgépet akart építeni.

Azonban 2016. október 26-án egy megelőző rendőri művelet megzavarta az előkészületeket.
Ezért elhatározták, hogy szétválnak, Magomed-Ali C. Berlinben maradt, Clément B. pedig Franciaországba távozott, ahol 2017. április 18-án elfogták.

A francia hatóságok akkori tájékoztatása szerint elfogtak egy további gyanúsítottat is, akit Mahiedine M.-nek hívnak.

12-en haltak meg a berlini terrorcselekménybenForrás: AFP/John Macdougall

A két francia állampolgárnál tartott házkutatásokon a három kilogramm TATP mellett lefoglaltak egy géppisztolyt, két pisztolyt, egy gránátot és lőszereket, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet zászlaját, és egy újság címlapját az egyik francia elnökjelölt fényképével.