Tovább erősödött a Hawaii felé tartó hurrikán

2018.08.22. 10:14

Ötös erősségűre nőtt a Lane hurrikán, amely csütörtökön érheti el Hawaiit, és egészen szombatig tombolhat a térségben, áradásokat, földcsuszamlásokat okozva. Lane valószínűleg hatalmas pusztítást fog okozni az államban, a lakosságot már felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, mert egyes területek hetekre lakhatatlanná válhatnak.

Tovább erősödött a Lane hurrikán, amelyet immár ötös kategóriába sorolnak.

A Lane ezzel elérte a Saffir-Simpson hurrikánskála csúcsát, ami azt jelenti, hogy katasztrofális pusztítás kísérheti útját. Középpontja jelenleg Kailuától 605, Honolulutól pedig 860 kilométerre van, és óránként 15 kilométert tesz meg északnyugati irányba.

A legmagasabb erősségi besorolást kapta LaneForrás: AFP/Ho

A szigetcsoport lakosságának mielőbb fel kell készülnie a trópusi viharra, amelyet áradások és akár óránkénti 260 kilométeres széllökések kísérhetnek. Az amerikai hurrikánközpont szerint előfordulhat, hogy a Lane ereje kissé gyengül a következő 48 órában, de ez semmit sem von le veszélyességéből.

A hurrikán először valószínűleg a nagy szigeten söpör majd végig, ezt követően pedig Maui, Lanai és Moloka'i irányába vonul tovább.

A vihar eddig nyugati irányban haladt, de arra számítunk, hogy szerdán északnyugatra fordul. Nem tudjuk pontosan kiszámítani a Lane útját, és egyelőre túl korai lenne megmondani, hogy melyik szigeteken várható pusztítás – mondta el Gavin Shigesato meteorológus.

Egyre közelebb a hawaii partokhozForrás: AFP/Jose Romero

A hurrikánközpont szerint a Lane nyomában helyenként akár 510 milliméter csapadék is hullhat, ami hirtelen áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezethet. A várható pusztítás hetekre lakhatatlanná tehet egyes területeket. A hawaii hatóságok felszólították a lakosságot, hogy készüljenek fel otthonaik elhagyására.

David Ige, Hawaii kormányzója kedden azt mondta, hogy még sohasem látott ilyen drámai változásokat az előrejelzésben, mint a Lane hurrikánnál.

Felszólítom a lakosokat és a látogatókat, hogy jelentős hatásra készüljenek fel – írta Ige a Facebookon.

Honolulu polgármestere, Kirk Caldwell arra kérte a lakosokat, hogy két hétre elegendő készleteket halmozzanak fel, valamint tartsák a kapcsolatot a szomszédokkal és a barátokkal. Hawaiin szerdától péntekig áradásriadó van érvényben. A nagy szigeten és Mauin is bezárták az iskolákat.

Tavaly rekord év volt

Amerikát tavaly sújtotta a legpusztítóbb és leghalálosabb hurrikánszezon, sokkal súlyosabb károkat okozva, mint a 2005-ös viharok.

A Harvey, az Irma és a Maria (valamint a Costa Ricára lecsapó Nate) hurrikánok akkora pusztítást végeztek, hogy neveiket nem is fogják újra felhasználni. A június 1. és november 30. között tartó szezon alatt 17 elnevezett vihar volt, 10 hurrikán, valamint 6 nagyobb hurrikán sújtotta az Atlanti-óceánt és térségét.