Házkutatást tartanak Cristina Kirchner volt argentin államfőnél

Argentína, Cristina Kirchner
Handout photo released by the Argentinian Senate's press office showing former Argentine president (2007-2015) and senator Cristina Fernandez de Kirchner delivering a speech during a session at the Congress in Buenos Aires on August 22, 2018. Argentine lawmakers are to vote Wednesday on whether to allow investigators to search the homes of former president Cristina Kirchner as part of the so-called corruption notebooks case. Claudio Bonadio, the judge leading the investigation, has petitioned the Senate to partially lift Kirchner's immunity to allow several of her residences to be searched. / AFP PHOTO / Prensa Senado / LUCIANO INGARAMO
Vágólapra másolva!
Az argentin szenátus felsőháza engedélyezte szerdán, hogy a hatóságok házkutatást tartsanak Crisitina Kirchner korrupcióval vádolt volt államfő Buenos Aires-i lakásában és két vidéki házában.
Vágólapra másolva!

A szenátusban egyhangúlag szavazta meg az erről szóló döntést, igennel voksolt maga Kirchner is, aki a tavalyi októberi félidős parlamenti választáson bejutott az szenátusba, ami biztosította számára a mentelmi jogot és a börtönbüntetés elkerülését az ellen folytatott korrupciós eljárás ügyében.

A politikus azt hangoztatta, hogy ő "alattomos, durva és megalázó manipulációk, állandó üldöztetések áldozata", és az üldöztetésben eszközként szolgál Claudio Bonadio bíró, aki elrendelte a házkutatást.

Cristina Kirchner Forrás: AFP/LUCIANO INGARAMO//COMUNICACION SENADO/Luciano Ingaramo

Kirchner azt hangoztatta, hogy

a kormány az igazságszolgáltatást használja fel a "nép vezetőinek" üldöztetéséhez,

és az ellene zajló bírósági eljárásokkal akarja elvonni a lakosság figyelmét a gazdasági problémákról.

Hozzájárul a házkutatásokhoz, de alaptalannak tartja a Bonadio bíró által elrendelt intézkedést.

A volt argentin elnök ellen tavaly novemberben indult nyomozás, miután egy miniszterhelyettes sofőrjének felesége a rendőrségnek elárulta, hogy férje pénzzel teli táskákat szállít autójával.

A vádhatóságok szerint a építő- és energiaipari vállalatok által fizetett csúszópénz volt a táskákban.
Kirchnert azzal vádolják, hogy állami beruházásokból pénzt kisajtoló korrupciós rendszert hozott létre, amely behálózott sok volt argentin kormányilletékest és vezető üzletembert. Az ügyben eddig 15 embert vettek őrizetbe, köztük vállalatvezetőket, illetve a 2007-től 2015-ig hatalmon lévő Kirchner-kormány volt tagjait is rács mögé kerültek.

Kirchner ellen számos más bírósági eljárás is folyik, a többi között pénzmosással, törvénytelen vagyonszerzéssel és csalással vádolják.