Nem tetszik a finn védelmi miniszternek a hadsereg új rendelkezése, miszerint ősztől hetente kétszer vegetáriánus kosztot kapjanak a sorkatonák.

Egy régi mondás szerint a hadsereg a hasával menetel. Nincs olyan hadsereg a világon, amely jól tudna harcolni lencselevessel és karfiolturmixszal a gyomrában - jelentette ki a finn védelmi miniszter a helyi köztévében.

Jussi Niinistö, finn védelmi miniszter.Forrás: wikipedia

A tárcavezető idézte a statisztikát, ami szerint a sorkatonáknak mindössze 0,5 százaléka örülne egy teljesen vegetáriánus étrendnek.

A finn hadsereg adatai szerint a 20 ezer sorkatonából csupán 88 teljesen vegetáriánus.

 Niinistö a YLE finn közszolgálati televízióban elmondta, hogy előzetesen nem tájékoztatták őt a várható változásról, és úgy tűnik számára, hogy "ideológiai döntésről" van szó, és az ügyben felülvizsgálatot rendelt el.

Attól tart, hogy a katonák a szabadidejüket arra használják majd, hogy húsos  pizzát vegyenek a kantin zöldségmenüje helyett.

A finn hadsereg illetékesei korábban azzal érveltek, hogy a vegetáriánus étel egészséges, és kisebb hatása van a klímára. Emellett ha ebédre vegetáriánus kosztot kapnak a katonák, vacsorára húst is választhatnak - tették hozzá.

Már sok iskolában hetente egyszer csak vegetáriánus ételt kapnak ebédre a gyerekek - mutatott rá Petri Hoffren, a hadsereg legnagyobb élelmiszerbeszállítójának vezetője.

Finnországban minden férfinak egyéves kötelező katonai szolgálatot kell teljesítenie.