A spanyol kormány döntött Franco egykori diktátor exhumálásáról

újszülött rablás spanyolországban, apácák, Francisco Franco a 60-as években
Francisco Franco, néhai spanyol diktátor a 60-as években.
Vágólapra másolva!
Rendeletben írta elő a szocialista spanyol kormány Francisco Franco néhai diktátor hamvainak eltávolítását a Madrid melletti Elesettek Völgyében lévő gigantikus mauzóleumból - közölte pénteken María del Carmen Calvo Poyato miniszterelnök-helyettes.
Vágólapra másolva!

Madridi sajtótájékoztatóján a politikus azt mondta, hogy a demokratikus Spanyolország 40. évfordulójának ünneplése, nem egyeztethető össze egy olyan állami sírhellyel, ahol Francót dicsőítik.

A döntés rendeletbe foglalása csökkenti a néhai diktátor exhumálásának jogi kockázatait, különös tekintettel a leszármazottak esetleges panaszaira. A diktátor hamvait egy olyan "méltó és tisztes helyre" helyezik el, amelyről elvben a családja dönt majd.

Amennyiben a család nem foglal állást, illetve nem utasítja el a kormány döntését, úgy a kabinet dönt majd Franco végső nyughelyéről.
A kormány által jóváhagyott rendeletet a képviselőháznak is meg kell szavaznia, ahol a szocialisták ugyan kisebbségben vannak, de az egyszerű többség eléréséhez számíthatnak a Podemos radikális baloldali párt, a katalán függetlenségpárti és a baszk nacionalisták támogatására.
Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök június 19-én erősítette meg, hogy a kormánya exhumálni akarja és áthelyezi Francisco Franco tábornok, néhai spanyol diktátor földi maradványait a Madrid melletti Elesettek Völgyében lévő gigantikus mauzóleumból, amelyet a megbékélés és "a fasizmus elleni harc emlékhelyévé" akar változtatni.

- hangsúlyozta Carmen Calvo.

Francónak a véres polgárháború vége, 1939 és 1975-és halála közötti uralma idején tízezreket öltek meg vagy vetettek börtönbe a másként gondolkodás kiirtására irányuló törekvés jegyében.

Francisco Franco, néhai spanyol diktátor a 60-as években. Forrás: AFP

Becslések szerint 30-60 ezer halottat temettek el az 1936 és 1939 között lezajlott spanyol polgárháború több mint félmillió halálos áldozata közül a neoklasszikus stílusú mauzóleum területén, amelyet Franco még 1940-ben kezdett építtetni a polgárháborúban aratott győzelme jelképeként. Az épületet köztársaságpárti foglyok építették kényszermunkában.

Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco odahozatta számos, a vesztes köztársaságiak oldalán elesett önkéntes tetemét is, egyébként a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül.

Itt van eltemetve José Antonio Primo de Rivera, a Falange spanyol fasiszta mozgalom vezetője is. Carmen Calvo szerint az ő esete más mint Francóé, mert ő a "háború áldozata" volt, a köztársaságpártiak elfogták és agyonlőtték.

A dél-európai országban hosszú ideje húzódik a mindeddig eredménytelen vita arról, hogy mi legyen az Elesettek Völgyével.