Merényletekre készülő dzsihadistákat vettek őrizetbe Libanonban

2018.08.24. 22:41

Őrizetbe vették Libanonban az Iszlám Állam két tagját, akik merényleteket készültek elkövetni katonai ellenőrzőpontoknál és egy templomnál - közölte pénteken a libanoni rendőrség hírszerző szolgálata, amely a tervezett terrortámadásokat meghiúsította.

A két libanoni dzsihadistát az ország északi részén vették őrizetbe.

Az EFE spanyol hírügynökségnek nyilatkozó, névtelenséget kérő biztonsági forrás elmondása szerint a gyanúsítottakat két hete vették őrizetbe, és a nyomozás jelenleg is tart annak érdekében, hogy elfoghassák a hálózat összes tagját.

Az egyik 23 éves fogvatartott, akit csak H. SZ.-ként azonosítottak, kihallgatása során elismerte, hogy az Iszlám Állam szíriai ágának kérésére merényleteket készültek elkövetni katonai ellenőrzőpontoknál Libanon északi részén.A libanoni hadsereg az elmúlt években számos alkalommal került összetűzésbe Szíriából beszivárgott radikálisokkal, köztük az Iszlám Állam tagjaival. A dzsihadisták kisebb, határ menti területeket tartanak ellenőrzésük alatt az ország északi és északkeleti részén.

Bár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeket magában foglaló "kalifátus" gyakorlatilag megszűnt, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria délnyugati és keleti, illetve Irak északi részén, valamint egy sávban Havídzsa város közelében.