Matteo Salvini: Orbán Viktorral a migrációs szabályok megváltoztatását tanulmányozzuk

Second Round Of Talks On Forming A New Italian Government Italy Matteo Salvini POLITICS ELECTION GOVERNMENT Second Round Mattarella TALKS Forming New Italian Government
Matteo Salvini at the end of the Consultations of the President of the Republic for the formation of the new Government on April 12, 2018 in Rome, Italy (Photo by Silvia Lore/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Európába tartó illegális bevándorlókat vissza kell tudni szállítani, Orbán Viktorral a megoldást tanulmányozzuk – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapban pénteken.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini az interjúban elmondta, a következő napokban személyesen készül találkozni a magyar miniszterelnökkel Milánóban. „Orbánnal találkozom a szabályok megváltoztatása érdekében” –nyilatkozta Salvini a migrációs politikára utalva.
Az olasz belügyminiszter a szicíliai Catania kikötőjében partraszállásra váró bevándorlókról nyilatkozva hangsúlyozta, nem ejtették túszul ezeket az embereket.
„Az olaszok túszai a migránsoknak és Európának túl régóta, de ezzel a kormánnyal nem lesznek tovább, véget ér egy korszak” – jelentette ki.

Matteo Salvini Forrás: AFP/NurPhoto/Silvia Lore

Megjegyezte, a római kormányt „irritálja”, hogy az EU többszörös felszólításra sem talál megoldást a helyzetre, vagyis nem osztja szét az érkezőket a tagállamok között. Salvini kiemelte, hogy korábban az EU 35 ezer menedékkérő áthelyezését ígérte a római kormánynak, ehhez képest eddig 12 ezer embert vettek át.
Matteo Salvini azt üzente, az EU „elfelejtheti”, hogy a következő uniós költségvetési csomagot a tagállamok egyhangúlag elfogadják.
„A nem-kormányzati szervezetekkel (NGO) szemben sikerrel felléptünk, most az EU-t kell kényszerítenünk, hogy vállalja a rá eső részt” – mondta a római belügyi tárca vezetője. Hozzátette: Olaszország évi 6 milliárd eurót fizet be a közös európai kasszákba, de „ezért cserébe csak problémáink vannak a halászat, mezőgazdaság, idegenforgalom, kereskedelem, bankok terén”.
Matteo Salvini kijelentette, jelenleg „nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni”.