Egy most nyilvánosságra hozott felmérés alapján a skandináv államban a nemi erőszak elkövetéséért és nemi erőszak kísérletért elítéltek több mint fele nem svéd állampolgár.

A felmérést az STV nevű svéd közszolgálati csatorna rendelte meg, és 2013-tól napjainkig vizsgálja a különböző szexuális jellegű bűncselekményeket – írja a Russia Today.

Migránsok Malmö városábanForrás: AFP/TT News Agency/Johan Nilsson

A kutatás 843 bírósági esetet dolgoz fel, ebben értelemszerűen csak azok szerepelnek, ahol már megszületett a jogerős ítélet.

Ennek alapján megállítható, hogy az elítéltek 58%-a nem rendelkezik svéd állampolgársággal, 40%-uk pedig valamelyik afrikai vagy közel-keleti ország polgára.Arról nincsenek adatok, hogy a svéd állampolgárságú elítéltek hány százaléka migrációs hátterű.

Azokban az ügyekben, amikor az áldozat nem ismerte az őt megerőszakolót, a tettes az esetek több mint 80%-ában külföldi állampolgár volt.Egyharmaduknak volt már rendőrségi ügye, elsősorban drogkereskedelem miatt.

Svédországban szeptember 9-én parlamenti választások lesznek, amit a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) a felmérések alapján – relatív többséggel – 20-25% közötti eredménnyel akár meg is nyerhetnek.

A skandináv államba csak az utóbbi 5 évben nagyjából 600 ezer migráns érkezett, az ország lakosságának összesen a 24,1%-a született külföldön, vagy rendelkezik bevándorló hátterű szülőkkel. 

Ez nagyjából 2,5 millió embert jelent, akiknek kétharmada az Európai Unión kívül született.