Döbbenetes brit adatok: 25 ezer szélsőséges iszlamista migráns van az országban

2018.08.25. 11:28

Jeremy Hunt új brit külügyminiszter megdöbbentő adatokat közölt csütörtökön az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlésén az Iszlám Állam katonáiként harcoló brit állampolgárokról és a terrorellenes küzdelemről.

A brit diplomácia vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt beszélt a békét és a biztonságot fenyegető globális kihívásokról, a terrorizmusról, azon belül is az Iszlám Államról, amelyet szerinte még nem sikerült legyőzni - írja a Breitbart.

Iszlám Állam terroristái. A kép illusztrációForrás: AFP Illusztráció

Hunt kijelentette, hogy ismereteik alapján nagyjából 900 brit állampolgársággal is rendelkező terrorista harcol vagy harcolt a múltban az Iszlám Állam keretein belül.20%-uk (180 fő) elesett, 40%-uk (360 fő) még Szíria vagy Irak területén tartózkodik, 40%-uk azonban visszatért Nagy-Britanniába, ahol fokozott veszélyt jelentenek a lakosság biztonságára nézve.Azt ugyanakkor nem tudatta, hogy mégis miért engedték brit földre lépni a terroristákat.

Jeremy HuntForrás: AFP/Anadolu Agency/Abdulhamid Hosbas

Összesen 25 ezer olyan migráns hátterű brit állampolgárt ismernek a hatóságok, akik szélsőséges iszlamista nézeteket vallanak, a belügyi szolgálatok látókörében közülük 3 ezer ember van, 500 személyt pedig fokozottan megfigyelés alatt tartanak.

Arról semmit sem közölt a külügyminiszter, hogy hány olyan potenciális terrorista élhet az Egyesült Királyság területén, akik nem rendelkeznek brit állampolgársággal, esetleg a 2015-ben kezdődő migránshullámmal érkeztek a kontinens felől.