Az Osztrák Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BFA) szerint a menekültstátus megszerzése miatt hazudta magát melegnek egy iraki migráns. Az EU-ban nem lehet tesztelni azt, hogy valakinek milyen a szexuális orientációja.

A 27 éves iraki származású migráns Stájerországban nyújtott be menedékkérelmet, azt állítva magáról, hogy

meleg, és ezért nem térhet vissza szülőhazájába

– írja a Deutsche Welle.

Irakban egyébként nem legális a homoszexualitás, de a muszlim államok többségétől eltérően nem büntetik halállal.

Az osztrák menekültügyi hivatal közleménye alapjána férfi úgy viselkedett, mintha nő lenne, a beszédével és a gesztikulációival túlzásba esett, ami egyértelműen arra mutatott rá, hogy nem is meleg, csupán annak tettette magát a menedékjog megszerzése miatt.Ahogy az Origo azt már megírta, tíz napja szintén azért utasították el Ausztriában egy afgán migráns menedékkérelmét, mert melegnek hazudta magát.

A Soros György által is finanszírozott Amnesty International felháborodott az osztrák hatóságok döntésén, és kérdőre vonta a belügyhöz tartozó szervet.

A bécsi belügyminisztérium szóvivője, Christoph Poelzl határozottan visszautasította az Amnesty vádjait.

Tudatta, hogy valamennyi menekültkérelemmel foglalkozó munkatársuk tréningeken vesz részt, annak érdekében, hogy helyes döntést hozhassanak.Az ilyen jellegű szituációk tisztázását az is megnehezíti, hogy az Európai Unióban nem szabad pszichikai vagy más jellegű vizsgálatokkal kideríteni azt, hogy a magukat homoszexuálisnak valló menedékkérők tényleg azok-e, vagy sem.