Migránsok gyilkoltak Chemnitzben, a németeknek elegük lett

2018.08.27. 20:05

Utcai tüntetések robbantak ki a kelet-németországi Chemnitzben, miután két migráns a jelek szerint minden ok nélkül megkéselt egy német férfit, aki belehalt a sérüléseibe. A tüntetők nem kértek engedélyt a rendőrségtől, és nem is működtek velük együtt. A német hatóságok képtelenek kezelni a helyzetet. Hétfőn délután már ötezren tüntettek a német kormány és a rendőrség tehetetlensége ellen, a baloldali ellentüntetők még a német közszolgálati média szerint is sokkal kevesebben voltak.

Egy iraki és egy szíriai migráns vasárnap hajnalban leszúrt egy 35 éves német férfit a chemnitzi belvárosban. Az áldozatot kórházba szállították, ahol belehalt sérüléseibe. A migránsokat őrizetbe vették, egyiküket azóta letartóztatták, a másikról még nem döntöttek.

A chemnitzi rendőrség és az ügyészség a szokásos német píszi nyelven korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport "különböző nemzetiségű férfi". Egy ember meghalt, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. A helyszínről többen elmenekültek, a rendőrök két embert, egy 22 és egy 23 éves férfit elfogtak, és vizsgálják, hogy van-e közük a bűncselekményekhez - állt a rendőrség és az ügyészség vasárnapi közleményében, amiben nem esett szó arról, hogy a különböző nemzetiség mit takar, így azt is titkolták, hogy az áldozatok helyiek, a gyilkosok pedig migránsok.

Sajtóinformációk szerint a szíriai és iraki bevándorló összesen 25-ször késelte meg a német férfit.

"Refugees NOT Welcome", tüntetés hétfőn Chemnitzben a migránsok által meggyilkolt német férfira emlékezveForrás: MTI/EPA/Filip Singer

Már vasárnap délután közel ezren tüntettek spontán Chemnitz központjában. A megmozdulást - mivel spontán tüntetés volt - nem jelentették be, a rendőrséggel sem működtek együtt.

A Bild című lap beszámolója szerint a rendőrök nem tudták uralni a helyzetet, a tüntetőknek elegük lett az erőszakos migránsokból, és "dühöngő tömeggé változtak". Állítólag olyan is előfordult, hogy migránsokra vadásztak.

Virágokkal és mécsesekkel tisztelegnek a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság áldozata előtt 2018. augusztus 27-én.Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Az internetre felkerült felvételeken az látszik, hogy a rendőrök erőszakkal léptek fel a tüntetők ellen.

A felvételek többségét a közösségi médiában megszokott cenzúrának megfelelően sorra törli a YouTube.

Az eset széles körben felháborodást keltett Németországban, több párt is megszólalt, de a történteket eltérően ítélték meg.

Tüntetők "A terrornak nincs helye!" feliratú transzparenssel a chemnitzi Marx-szobor előttForrás: MTI/AP/Jens Meyer

Ezek után hétfőre több tüntetést is bejelentettek. A város főterét elfoglalják az erőszakos migránsok és a tehetetlen hatóságok ellen tiltakozó chemnitziek, de szerveztek ellentüntetést is.

Hétfőn megszólalt Angela Merkel szóvivője, Steffan Seibert is, aki a gyilkossággal nem különösebben foglalkozott, csak a tiltakozásokat ítélte el, mondván "Németországban nincs hely az önbíráskodásnak", és elítélte a migránsok elleni állítólagos hajtóvadászatot. Arról, ami a chemnitzieket a legjobban érdekelte - vagyis, hogy mit tesznek a hatóságok a migránsok által elkövetett tömeges erőszak ellen -, nem beszélt.

Az MDR regionális közszolgálati csatorna beszámolója szerint hétfő este több, mint ötezren tüntettek a migránsok által elkövetett gyilkosság és a német hatóságok tehetetlensége miatt. Őket persze a német média szélsőjobboldalinak nevezi. Ellentüntető jóval kevesebb volt. Jelentős számban vonultak fel rohamrendőrök, két vízágyút is a helyszínre irányítottak. A rendőrség közölte, hogy mindkét csoportból dobáltak petárdákkal és egyéb tárgyakkal, több ember megsérült, de a demonstrálók legnagyobb része békésen viselkedett.

Az MDR tudósítása szerint röviddel 21 óra után mindkét tüntetés véget ért, nagyobb rendbontás nem történt.