Elfogták minden idők legrejtélyesebb holland gyilkosát

Nicky Verstappen: Suspect held over Dutch boy's 1998 death
Vágólapra másolva!
Egy 11 éves kisfiút gyilkolt meg a gyanú szerint 1998-ban az a holland férfi, akit most Spanyolországban fogtak el. A kisfiú táborozott, a sátrából rabolták el, és ölték meg. A gyilkosát DNS-minta alapján kezdték el keresni, aztán egy fotó alapján találtak rá. Most úgy tűnik, minden idők egyik legrejtélyesebb és legsokkolóbb holland bűnügyét zárják le.
Vágólapra másolva!

A rendőrök több ezer DNS-tesztet futtattak le, ezután sikerült megtalálni az 55 éves Jos Brechet, akit azzal gyanúsítanak, hogy húsz éve elrabolta és megölte az akkor 11 éves Nicky Verstappent.

A gyerek egy nyári táborból, a sátrából tűnt el. Később egy közeli erdős területen találták meg a holttestét.

A gyilkossággal gyanúsított férfit egy fotó alapján fogták el Spanyolországban, onnan viszik majd napokon belül Hollandiába.

– mondta el az a férfi, aki a körözési fotó alapján a bejelentést tette a rendőröknek.

Nicky Verstappen Forrás: Netherlands Police

A gyilkos a DNS-mintája alapján volt beazonosítható, amit Nicky pólóján találtak meg, még amikor a meggyilkolt fiút megtalálták.

A gyilkosság 20 éven keresztül sokkolta Hollandiát

Nicky Verstappen, a szeplős arcú iskolás fiú gyilkossága szimbólumává vált mindannak, amitől a szülők féltik gyereküket.

Jos Brech Forrás: Netherlands Police

Táborozni ment a társaival, aztán soha nem tért haza. Az ügy külön drámája, hogy a rendőrök húsz évvel ezelőtt ugyan megállították a gyilkost a gyilkosság helyszínétől nem messze, de ártatlan járókelőnek gondolták, és elengedték.

Nicky Verstappen emlékműve nem messze onnan, ahol a gyerek holttestét megtalálták Forrás: AFP/Marcel Van Hoorn

A gyilkos aztán tavaly ősszel utazott a kelet-franciaországi Vosgesbe, ahol eltűnt, és ez lett a veszte, mivel családja kerestetni kezdte.

A rendőrök a lakásából vett DNS-minta alapján azonosították, akkor döbbentek rá, hogy a minta egyezik azzal a mintával, amit a kisfiú gyilkosa hagyott maga után.

Nicky Verstappen anyja, Berthie vasárnap este elmondta a holland televíziónak, hogy a család nem merte elhinni, hogy a rendőrség megtalálta és letartóztatta a férfit, aki megölte kisfiát.

– mondta.