A terrorista azt hazudta, hogy pszichés beteg, ezért nem toloncolták ki Németországból

2018.08.27. 14:35

Kiderült, hogy miért nem sikerült kitoloncolni azt a veszélyes iszlamistát, akiről már régóta tudták a német hatóságok, hogy terrortámadásra készül. A migráns hátterű muszlim azt hazudta, hogy mentális betegséggel küszködik. 

Ahogy az Origo azt már megírta, augusztus 22-én Berlinben, a rendőrség őrizetbe vett egy orosz állampolgárságú, csecsen nemzetiségű férfit, Magomed-Ali C.-t, mert terrorcselekmény elkövetésére készült a német fővárosában.

A hatóságok szerint robbantani akart, és az volt ezzel a célja, hogy minél több embert öljön meg.

A gyanúsítottat augusztus 24-én állították bíróság elé.

A német sajtóértesülések szerint Magomed-Ali C.-nek egy Franciaországban elfogott feltételezett társa - Célment B. - ismerte Anis Amrit, a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás - a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron történt tömeges gázolás - elkövetőjét.

Anis AmriForrás: AFP/Handout

A legfőbb ügyészség vezetésével folytatott nyomozás szerint Magomed-Ali C. 2016 októberében berlini lakásában jelentős mennyiségű TATP robbanóanyagot tárolt, amelyből feltételezett társával pokolgépet akart építeni.

Azonban 2016. október 26-án egy megelőző rendőri művelet megzavarta az előkészületeket.

Ezért elhatározták, hogy szétválnak, Magomed-Ali C. Berlinben maradt, Clément B. pedig Franciaországba távozott, ahol 2017. április 18-án elfogták.

A francia hatóságok akkori tájékoztatása szerint elkaptak egy további gyanúsítottat is, akit Mahiedine M.-nek hívnak.

A tárgyalás során érdekes dolgok láttak napvilágot Magomedről.

Kiderült, hogy 2017-ben elutasították a menedékkérelmét, a migráns azonban fellebbezést nyújtott be a kitoloncolása ellen, mondván, hogy pszichés beteg - közölte a Bild.de.

Magomed-Ali C. elfogásaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uli Deck

A bíróság ezért úgy döntött akkor, hogy 2019-ig az Németországban maradhat.  A legmegdöbbentőbb, hogy úgy kapott a férfi halasztást, hogy a titkosszolgálat már veszélyes iszlamistaként tartotta számon, és tudták, hogy bármikor elkövethet egy különösen súlyos merényletet.

Az e heti házkutatáson azonban ebből már semmit nem találtak a terrorelhárítók Magomed-Ali C. lakásán, ezért kérdéses, hogy hova tűnhettek azok.

A hatóságok ezenkívül azt sem tudják, hogy az iszlamista miből tartotta el magát az elmúlt években.