Babis: Ezek gazdasági migránsok, nem a háború elől menekülnek

2018.08.28. 11:47

A migránskvótákról folytatott vitával Európa feleslegesen elvesztegetett négy évet, és ez idő alatt a kontinensen megváltozott a közhangulat, amely ma már bevándorlásellenes - minderről Andrej Babis cseh kormányfő beszélt, mielőtt elutazott volna Rómába. A politikus kijelentette, a határokat le kell zárni a gazdasági migránsok előtt.

Csehország összeurópai megoldást akar a migráció megoldására - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök, mielőtt elutazott volna Rómába, ahol Giuseppe Conte olasz kormányfővel tárgyal majd a témáról. Babis úgy vélte: a migránskvótákról folytatott vitával Európa feleslegesen elvesztegetett négy évet, és ez idő alatt a kontinensen megváltozott a közhangulat, amely ma már bevándorlásellenes.

Babis: Ezek nem háború elől menekülnek

"Csehország javaslatot fog előterjeszteni, nemcsak Olaszország, de egész Európa számára. A migrációt meg kell állítanunk" - hangsúlyozta a cseh kormányfő. Úgy látja: Görögországnak, Olaszországnak, Máltának és Spanyolországnak világosan ki kell mondania, hogy nem fogadnak be menekülteket. Ezután Marokkóval, Algériával, Tunéziával, Líbiával és Egyiptommal kell tárgyalni, hogy a határaikon állítsák meg a migrációt. "Szükségünk van egy Afrika-terve, minden egyes ország számára, ahonnan a migránsok érkeznek. Ezek gazdasági migránsok, nem a háború elől menekülnek" - fejtette ki Babis.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök közölte, hogy a határokat le kell zárniForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Csehország nem fogad be migránsokat

A római látogatás előzményeihez tartozik, hogy a cseh miniszterelnök július közepén nyilvánosan elutasította olasz partnere, Giuseppe Conte kérését, hogy Csehország is fogadjon be néhányat az illegálisan Olaszországba érkezett migránsok közül. Conte ezt követően megbeszélésre hívta meg Babist.

Római megbeszélései után Babis Máltára látogat. Azt mondta, hogy nem vár konkrét eredményeket a római tárgyalásaitól, elsősorban tájékozódásról és konzultációról van szó. A kormányfő augusztus közepén közölte, hogy Csehország mindkét országnak pilóta nélküli repülőgépeket ajánl fel, amelyekkel hatékonyabbá lehetne tenni a határok ellenőrzését, és felderíteni azokat a helyeket, ahonnan elindulnak a migránsokkal teli hajók.

Újabb V4-es csúcs leszForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbánnal is beszélt Babis

Babis újságírókkal közölte, hogy hétfőn telefonon beszélt Orbán Viktor magyar kormányfővel, aki kedden Milánóban Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettessel tárgyal a migrációról."Ezt követően a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) találkoznak" - tette hozzá a cseh kormányfő. Az Orbán Viktorral folytatott beszélgetéséről részleteket nem árult el.