Betiltják az elektromos nyakörveket Angliában

2018.08.28. 11:21

A hatóságok be fogják tiltani az elektromos nyakörveket Angliában. Az intézkedést ellenzők szerint viszont nincs elég bizonyíték arra, hogy ezek az eszközök tényleg ártalmasak lennének az állatokra nézve – írja a Sky News.

Egyre több helyen tiltják be az elektromos nyakörveket Nagy-Britanniában. Walesben már betiltották azokat, Skócia is megkezdte az erre vonatkozó törvények előkészítését. Hozzájuk fog csatlakozni Anglia is.

A nyakörvekkel a gazdák kis mértékben ugyan, de meg tudják rázni állataikat, ezzel büntetve őket, amikor hangosan ugatnak vagy túl messzire szaladnak.

Nem lesz több elektromos sokkForrás: Pixabay.com / moshehar

Michael Gove környezetvédelmi miniszter szerint ez az intézkedés javítani fogja az állatok életkörülményeit, és azt javasolja, büntetés helyett inkább pozitív megerősítéssel, jutalmazással tanítsák meg őket a helyes viselkedésre.

Azt, hogy az ilyen büntetések negatívan befolyásolják a kutyák életét, tudományos kutatások is alátámasztották.

Az intézkedésnek viszont vannak ellenzői is: a Környezetért, Élelemért és Vidéki Ügyekért Felelős Ügyosztály (DEFRA) szerint semmi sem támasztja alá megfelelően a tiltást. Ian Gregory, aki rendszeresen kiáll az elektromos nyakörvek mellett azt nyilatkozta, hogy az a több százezer ember, aki elektromos nyakörvet használ, nem érdemli meg, hogy bűnözőként kezeljék őket.