Menekülnek az emberek Venezuelából, teljes a csőd

2018.08.28. 04:50

Közel 100, a gazdasági válság elől Peruba menekülő embert vitt haza a venezuelai kormány egy különgéppel. A családok azért döntöttek úgy, hogy inkább visszatérnek hazájukba, mert nem találtak munkát.

A hazatért családok között 22 gyerek és négy terhes nő tért vissza Venezuelába a caracasi kormány "Vissza a szülőföldre" programjának keretében. Az egyik utas, Miguel Materano az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: ígéretet kaptak arra, hogy a kormány segít nekik a munkakeresésben. 

Oscar Perez, a Limában élő venezuelaiak egyik közösségének vezetője azonban Maduro politikai manőverének nevezte a korábban hazájukból elmenekülők hazacsalogatását.

Az új venezuelai fizetőeszköz, a "szuverén bolivar" (Bolivar Soberano) egy caracasi bankban, 2018. augusztus 20-án, az új pénz bevezetésének napjánForrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ adatai szerint 2,3 millió venezuelai hagyta el hazáját a belpolitikai és gazdasági válság következtében. A legtöbben Kolumbiába, Ecuadorba, Peruba és Brazíliába mentek. Peruba több mint 400 ezer venezuelai érkezett az utóbbi időben. 

Lima szombaton úgy döntött, hogy csak útlevéllel engedik be a venezuelaiakat. Ez alól csak a terhes nők, a 70 év felettiek, valamint a gyerekek kivételek, ha menekültsátuszt kérnek. Az ENSZ szerint legtöbben az élelmiszerhiány miatt hagyják el az országot, de súlyos hiány van alapvető gyógyszerekből és orvosi felszerelésekből is.

A tömeges bevándorlás Brazília északi határa mentén feszültségeket gerjesztett, több mint egy hete 1200 venezuelai menekült vissza a határ túloldalára, miután a helyi lakosok rájuk támadtak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK