Orbán Viktor: Ma a legfontosabb kérdés Európában a migráció

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Milánó, 2018. augusztus 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter (j) megbeszélést folytat a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Befejeződött Orbán Viktor és Matteo Salvini olasz belügyminiszter találkozója Milánóban. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón mindketten nagy tisztelettel beszéltek egymásról. Orbán Viktor olasz újságíróknak hősnek nevezte Salvinit, az olasz belügyminiszter pedig többször is barátjaként szólította a magyar miniszterelnököt. Mindketten arról beszéltek, hogy Európában a legfontosabb kérdés a migráció, és bírálták Emmanuel Macron francia elnököt, aki a migrációt pártoló erők vezetője. Ma Európában a legfontosabb kérdés a migráció. A migránsokat vissza kell vinni oda, ahonnan eljöttek, és ebben Magyarország minden segítséget megad Olaszországnak – mondta Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

A tárgyalások után Orbán Viktor és Matteo Salvini közösen állt az újságírók elé.

– kezdte a sajtótájékoztatót Matteo Salvini, majd átadta a szót Orbán Viktornak.

Nagyon izgalmas helyzetben tárgyaltunk – mondta Orbán Viktor. Ez az izgalmas helyzet az Európai Unió állapota miatt alakult ki.

A legfontosabb kérdés Európában a migráció.

Mi olyan politikát folytatunk, amely a segítséget viszi oda, ahol baj van, és nem a bajt hozza ide – mondta a miniszterelnök.

Magyarországon tisztelet övezi Matteo Salvinit, mert

vállalta azt a történelmi missziót, hogy bebizonyítsa, hogy a migrációt a tengeren is meg lehet állítani. Az ő sikerén múlik Európa biztonsága.

Magyarország azt kívánja, hogy járjon sikerrel, és ez ügyben minden segítséget megad az olasz belügyminiszternek és Olaszországnak.

Erre az európai elit azt mondja, nem lehetséges, de ezt mondták a határvédelemre is. Meggyőződésem, hogy lehetséges, csak akarat kell hozzá – mondta Orbán Viktor.

Nem szétosztani, hanem hazavinni kell a migránsokat

- hangsúlyozta.

A miniszterelnök Magyarország polgárai nevében köszönetet mondott az olasz belügyminiszternek, hiszen "a magyar hűséges fajta és nem felejt", jól emlékszik, amikor az Európai Parlamentben a magyarokat támadták az új magyar alkotmány miatt, és Matteo Salvini felszólalt, megvédett minket.

Matteo Salvini barátjának nevezte Orbán Viktort, és köszönetet mondott neki.

– mondta az olasz belügyminiszter, arra utalva, hogy az olasz ügyészség eljárással fenyegette meg a Diciotti hajó miatt.

Hiszem, hogy kontinentális szinten fordulat előtt állunk, mondta Salvini, aki a magyar politikáról azt mondta, hogy másmilyen, mint amelyeket az európai elitek, a Sorosok pénzelnek, és az épp aktuális Macronok képviselnek.

„Uniós választások előtt állunk.

A cél az, hogy minél többek szimpátiáját elnyerjük, és utána lehet majd szövetségekről beszélni – válaszolta a magyar közmédia kérdésére Orbán Viktor.

– mondta a miniszterelnök.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte: a mostani találkozóhoz kérte a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi hozzájárulását, mert "vele vagyunk az Európai Néppártban" (EPP).

A miniszterelnök azt is mondta: Olaszország erősebb, mint gondolják, az egyik legerősebb Európában. Magyarország és Olaszország mindig jól tudott együttműködni, történelmi hagyománya van az olasz-magyar együttműködésnek, és a választott olasz kormány potenciális partnere Magyarországnak.

Korábban írtuk:

Orbán Viktor megérkezett az olasz városba, ahová Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is elkísérte. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Csiszár Jenő, Magyarország milánói főkonzulja is látható.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar miniszterelnök Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel találkozik ma délután. A megbeszélés célja, hogy összehangolják bevándorlási politikájukat az európai közösségben, de szakértők szerint az esemény egy hosszabb távú együttműködés első lépése is lehet. Ezzel

Orbán Viktor újabb európai szövetséget épít az illegális migráció elleni harcban.

A nemzetközi sajtó nagy érdeklődéssel tekint a találkozóra.

Orbán Viktor miniszterelnök Milánóban egy étterem előtt nyilatkozik a rá váró olasz újságíróknak Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar miniszterelnök a találkozó előtt azt mondta Salviniről olasz újságíróknak, hogy

A magyar-olasz kapcsolatokkal kapcsolatban a kormányfő azt mondta, a gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok jók, de az előző kormányokkal való együttműködés nagyon rossz volt, mert állandóan sértegették a magyarokat.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

Magyarországot azért támadják, mert bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni, eközben pedig Brüsszel azt mondta, nem lehet a migránsokat megállítani, ezért be kell őket engedni.

Hozzátette: Matteo Salvini küldetése, hogy bebizonyítsa, nemcsak szárazföldön, de a tengeren is meg lehet állítani a bevándorlókat. Ebben Magyarország támogatja, és azt fogja javasolni az olasz belügyminiszternek, hogy „tartson ki”, mert gyalázzák az embert, és „borzalmas dolgokat mondanak róla”, de ha kitart, akkor be lehet bizonyítani, hogy meg lehet védeni a határokat.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter a milánói városházán Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor kiemelte: Brüsszel, illetve a németek, franciák, spanyolok politikája arról szól, hogy jobban menedzseljék a migrációt. A V4-ek viszont nem jobban menedzselni, hanem megállítani szeretnék azt.

– jelentette ki, hozzátéve:

ha szétosztják őket, az azt jelenti, hogy győztek az embercsempészek, és újabb hullámokban érkeznek majd bevándorlók.

Csak úgy lehet őket megmenteni a vízbe fulladástól, ha meggyőzik őket, hogy el se induljanak. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha bizonyítékát adják annak, hogy nem tudnak Európába bejutni – fogalmazott Orbán Viktor.