Legkevesebb húsz szélsőségessel végeztek Egyiptomban az elmúlt napokban egy nagyszabású terrorellenes művelet keretében - közölte az észak-afrikai állam hadserege.

Az egyiptomi fegyveres erők szerint a terroristákat a forrongó Sínai-félsziget északi csücskében és az ország Líbiával közös határán, a nyugati sivatagban ölték meg légicsapásokban, illetve a bombázásokat követő tisztogató akciókban.

Az Iszlám Állam terroristái a Sínai-félszigeten.Forrás: Youtube

Az egyiptomi hadserega terroristák 18 búvóhelyét és fegyverraktárát számolták fel, semlegesítettek 41 robbanószerkezetet és őrizetbe vettek 83 gyanúsítottat.A nyugati sivatagban végrehajtott légicsapásokban megsemmisült az iszlamisták 39 járműve is.

Ezeken lőszer és fegyverek voltak a hadsereg közlése szerint, amelyet eddig független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

Egyiptom február 9-én indított nagyszabású terrorellenes műveletet.

Az egyiptomi biztonsági erők évek óta harcolnak az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen a Sínai-félsziget északi részén. A harcokban katonák és rendőrök százai vesztették életüket. Az elmúlt év folyamán a szélsőségesek a civilekre is kiterjesztették támadásaikat.

Az Egyiptommal szomszédos, káoszba süllyedt Líbiában egyéb iszlamista erők mellett megvetette a lábát az Iszlám Állam is.

A két ország közötti 1150 kilométer hosszú határ nehezen ellenőrizhető, sivatagos területen fut.