A hazaküldés sem tartja vissza a migránsokat

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Milánó, 2018. augusztus 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójuk kezdete előtt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet kutatója szerint a hazaküldés sem tartja vissza a migránsokat az elindulástól, mert Európa tartósan vonzóbb, mint szülőföldjük.
Vágólapra másolva!

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta, sokan újra útnak indulnak, miután visszaküldték őket.

A migráció továbbra is komoly kihívást jelent, különösen Olaszországnak,

ahová 2014 óta több mint 700 ezer bevándorló érkezett. Nekik bármiféle szétosztási mechanizmus megfelelne.

Brüsszel a válsághelyzetre úgy próbált reagálni, hogy új, közös szabályozást akar teremteni a tagállamoknak, ez viszont a kutató szerint nagyon lassan halad, és a tagállamok sem tudnak megegyezni.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Janik Szabolcs, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, a jövő évi európai parlamenti választások előtt minden politikus próbál természetes szövetségeseket keresni. Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter keddi találkozóján is a közös pontokat keresték, hogy előremutató együttműködés jöjjön létre.