Letartóztatták a migránst, aki meg akarta ölni Geert Wilderst

2018.08.30. 18:01

Letartóztatták azt a pakisztáni migránst, aki Geert Wilders holland politikus megölésével fenyegetőzött a Mohamed prófétát kifigurázó karikatúraverseny miatt – írja a Sputnik.

A holland rendőrség a hágai főpályaudvaron letartóztatta azt a férfit, aki Geert Wilders megölésével fenyegetőzött. A Geert Wilders vezette bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) áll ugyanis egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúraverseny mögött.

Geert WildersForrás: AFP/Yves Herman

Pakisztánban még tiltakozó menetet is indított a Tehrik-i-Labbaik (TLP) iszlamista mozgalom, hogy rábírja az iszlámábádi vezetést, szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Hollandiával a karikatúraverseny miatt. 

A rendőrség nem nevezte meg a 26 éves pakisztáni férfit, csak annyit, hogy a Facebookon tette közzé fenyegető üzeneteit, amelyek alapján be tudták azonosítani. Valószínűleg pénteken fogják bíróság elé állítani és megvádolni – írja az ABC.

A vaaju.com fotók alapján beazonosította a férfit, aki szerintük először 2017 szeptemberében posztolt fényképet Európából, pontosabban Németországból. Az elmúlt egy évben pedig járt Olaszországban, Belgiumban és Franciaországban is. 

A Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt 2015-ben a Charlie Hebdo párizsi székházában egy algériai származású testvérpár 11 embert, köztük a lap nyolc munkatársát lőtt agyon, menekülés közben egy rendőrrel is végeztek.