Salvini nem hagyja magát fenyegetni

accident Horizontal
Italy's Interior Minister Matteo Salvini (C) visits the Morandi motorway bridge site one day after a section collapsed in Genoa on August 15, 2018. Nearly 40 people died on August 14, 2018 when a giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy, with the death toll expected to mount further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI
Vágólapra másolva!
Olaszország kiléphet az úgynevezett Sophia-misszióból, amennyiben az uniós országok nem támogatják Róma javaslatait – minderről Matteo Salvini belügyminiszter beszélt annak kapcsán, hogy Ursula von der Leyen, német védelmi miniszter felszólította az olasz kormányt, ne sodorja veszélybe a missziót. A Sophia-misszió lényege elvileg a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése és a líbiai parti őrség kiképzése.
Vágólapra másolva!

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter csütörtökön Bécsben felszólította az olasz kormányt, hogy ne sodorja veszélybe önkényes lépésekkel az EuNavforMed (avagy Sophia) nevű európai uniós haditengerészeti missziót. A Sophia misszió 2015 nyarán indult: elsődleges feladata a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése és a líbiai parti őrség kiképzése.

Róma változtatna a szabályokon

Az olasz kormány kifogásolta, hogy egyedül viseli a misszió terheit, és a szabályok megváltoztatását követelte. Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszter csalódottságát fejezte ki a találkozó eredménytelensége miatt. A tárcavezető kiemelte:

nem volt semmi támogatottsága Róma javaslatának, hogy elfogadják a kikötőrotáció alapelvét, s újra megvitassák a Sophia misszió szabályait.

Olaszországnak a Sophia küldetésből való lehetséges kivonulásával összefüggésben Trenta hangsúlyozta: megvizsgálják a kialakult helyzetet. "Minden ezzel kapcsolatos döntés csak az olasz kormánnyal és Giuseppe Conte kormányfővel egyeztetve hozható meg" - tette hozzá.

Matteo Salvini nem kér a berlini felszólításokból Forrás: AFP/Piero Cruciatti

Időközben Matteo Salvini olasz belügyminiszter is felszólalt az EuNavforMed küldetéssel kapcsolatban és

Olaszország kilépésével fenyegetett, amennyiben uniós partnerei nem támogatják Róma javaslatát.

"Amennyiben ismételten nemleges választ kapunk, úgy felülvizsgáljuk, akarunk-e továbbra is pénzt költeni egy misszióra, amely csak papíron nemzetközi" - hangoztatta az olasz Liga kormánypárt vezetője.