Salvini nem hagyja magát fenyegetni

2018.08.30. 15:52

Olaszország kiléphet az úgynevezett Sophia-misszióból, amennyiben az uniós országok nem támogatják Róma javaslatait – minderről Matteo Salvini belügyminiszter beszélt annak kapcsán, hogy Ursula von der Leyen, német védelmi miniszter felszólította az olasz kormányt, ne sodorja veszélybe a missziót. A Sophia-misszió lényege elvileg a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése és a líbiai parti őrség kiképzése.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter csütörtökön Bécsben felszólította az olasz kormányt, hogy ne sodorja veszélybe önkényes lépésekkel az EuNavforMed (avagy Sophia) nevű európai uniós haditengerészeti missziót. A Sophia misszió 2015 nyarán indult: elsődleges feladata a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése és a líbiai parti őrség kiképzése.

Róma változtatna a szabályokon

Az olasz kormány kifogásolta, hogy egyedül viseli a misszió terheit, és a szabályok megváltoztatását követelte. Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszter csalódottságát fejezte ki a találkozó eredménytelensége miatt. A tárcavezető kiemelte: nem volt semmi támogatottsága Róma javaslatának, hogy elfogadják a kikötőrotáció alapelvét, s újra megvitassák a Sophia misszió szabályait. Olaszországnak a Sophia küldetésből való lehetséges kivonulásával összefüggésben Trenta hangsúlyozta: megvizsgálják a kialakult helyzetet. "Minden ezzel kapcsolatos döntés csak az olasz kormánnyal és Giuseppe Conte kormányfővel egyeztetve hozható meg" - tette hozzá.

Matteo Salvini nem kér a berlini felszólításokbólForrás: AFP/Piero Cruciatti

Időközben Matteo Salvini olasz belügyminiszter is felszólalt az EuNavforMed küldetéssel kapcsolatban és Olaszország kilépésével fenyegetett, amennyiben uniós partnerei nem támogatják Róma javaslatát. "Amennyiben ismételten nemleges választ kapunk, úgy felülvizsgáljuk, akarunk-e továbbra is pénzt költeni egy misszióra, amely csak papíron nemzetközi" - hangoztatta az olasz Liga kormánypárt vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK