Kémkedés miatt hat év börtönre ítéltek egy ausztrál filmest Kambodzsában

2018.08.31. 06:15

Hat év börtönbüntetésre ítélte kémkedésért egy kambodzsai bíróság James Ricketson ausztrál filmkészítőt – jelentették hírügynökségek pénteken.

A 69 éves filmkészítőt tavaly júniusban vették őrizetbe, mert egy drónt reptetett a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt (CNRP) ellenzéki szervezet egy gyűlése felett.

A nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolták meg, ami jogi viszonylatban egyenlő a kémkedés vádjával. A kambodzsai ügyészség nem nevezte meg azt a külföldi országot, amelynek állításuk szerint Ricketson kémkedett.

Az ítélet kihirdetése után a filmkészítő hitetlenkedve csak azt a kérdést tette fel: „Melyik országnak kémkedtem?”

Kétséges a választások tisztasága

A délkelet-ázsiai országot 33 éve irányító, frissen újraválasztott Hun Sen miniszterelnök az utóbbi időben kegyelmet adott több aktivistának, akik a július végi szavazást megelőzően feloszlatott legnagyobb ellenzéki párt, a CNRP tagjai voltak.

A CNRP feloszlatását azzal indokolták a hatóságok, hogy összeesküdött az Egyesült Államokkal a hatalom megdöntésére. A párt azon vezetői, akiknek sikerült külföldre szökniük a bebörtönzés elől, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a voksoláson.

A Ricketson perét figyelemmel követő nyugati megfigyelők abban bíztak, hogy a kambodzsai hatalom neki is megkegyelmez.A hivatalos választási eredmények szerint a kormányfő pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot, a választások tisztességét azonban ahogy az ellenzék, úgy a nyugati megfigyelők is kétségbe vonták.

Hun Sen az egyik választási ígérete szerint még legalább 10 évig tervezi vezetni Kambodzsát.