Szijjártó: Nem meghívni kell a migránsokat

SZIJJÁRTÓ Péter; CZAPUTOWICZ, Jacek;   BLOK, Stef;  ABELA, Carmelo
Bécs, 2018. augusztus 30. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek kétnapos informális ülésén Bécsben 2018. augusztus 30-án. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió földközi-tengeri műveletének mandátuma idén decemberben lejár. Abban egyetértés rajzolódik ki, hogy december után is fenn kell tartani, de úgy, hogy azt ne "meghívásként" értelmezzék az illegális bevándorlók, ne mentőmisszióként - minderről Szijjártó Péter beszélt Bécsben az uniós külügyminiszterek informális ülésén.
Vágólapra másolva!

El kell érni, hogy az Európai Unió földközi-tengeri műveletét ne meghívásként értsék az illegális bevándorlók - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bécsben, ahol az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán vesz részt. Bár az Európai Unió földközi-tengeri műveletének meghosszabbítása szerepelt a tanácskozás második napján, az eszmecsere hamar átcsapott migrációs vitába - tette hozzá.

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek kétnapos informális ülésén Bécsben Forrás: MTI/Kkm

Az Európai Unió földközi-tengeri műveletének mandátuma idén decemberben lejár. Abban egyetértés rajzolódik ki, hogy december után is fenn kell tartani, de úgy, hogy azt ne "meghívásként" értelmezzék az illegális bevándorlók, ne mentőmisszióként.

A műveletnek nem a migránsokat európai kikötőkbe szállító küldetésnek kell lennie,

hanem ragaszkodni kell a misszió eredeti mandátumához, amely az illegális bevándorlás visszaszorítását szolgálja - mondta Szijjártó Péter.

Ez Magyarország érdeke

Kitért arra, hogy heves vita bontakozott ki a tagállamok két csoportja között arról: az illegális bevándorlás megállítható-e tengeren. Három és fél éve zajlik a vita az EU-ban arról, hogy fizikailag megakadályozható-e a folyamat szárazföldön, vagy tengeren. Magyarország bebizonyította, hogy szárazföldön igen.

"Mi azt gondoljuk, hogy tengeren is megállatható, és erre az olasz belügyminiszter most nagyon fontos kísérletet tett.

Egész Európának az az érdeke, hogy Matteo Salvini kísérlete sikeres legyen.

Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy bebizonyítsuk, tengeren is meg lehet állítani az illegális migrációs folyamatot" - mondta Szijjártó Péter.

Bizonyos tagállamok képviselői - folytatta - úgy nyilatkoztak az értekezleten, hogy mindig lesz bevándorlás, végtelen a folyamat, nem lehet megállítani, ezért a kötelező elosztást erőltetik. A magyar álláspont azonban világos: nemcsak a szárazföldi, hanem a tengeri útvonal is lezárható, és le is kell zárni.

A magyar álláspont egyértelmű a tekintetben is, hogy világossá kell tenni:

nem érdemes megindulni a tengeri útvonalon, mert senki nem engedheti meg azt, hogy illegális bevándorlók európai kikötőkbe érkezhessenek.

A kikötőket is úgy kell kezelni, mint a szárazföldi határátkelőhelyeket. "Magyarul: csak legálisan, csak szabályosan lehet azokon átjutni. Amíg Európa ezt nem teszi világossá, az illegális bevándorlás problémája velünk marad" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.