Terrorizmus finanszírozásáért áll bíróság elé egy dzsihadista anyja Belgiumban

2018.08.31. 11:16

Terrorszervezetben való részvétel és terrorizmus finanszírozásának vádjával bíróság elé állítják Sammy Djedou egykori dzsihadista édesanyját Belgiumban, a vádlott akár tíz év börtönbüntetést is kaphat – közölte a La Libre Belgique című belga napilap.

Djedou azon migráns hátterű belga állampolgárok között volt, akik az Iszlám Állam 2012-es megalakulásakor elsőkként csatlakoztak a terrorszervezethez.

Az akkor 27 éves férfi egyike volt azoknak a dzsihadista parancsnokoknak, akik részt vettek a 2015 novemberében végrehajtott, 130 emberéletet követelő párizsi merényletsorozat kitervelésében és megszervezésében.

A vád szerint a terrorista édesanyja, Veronique L. Djedou fia négyéves szíriai és iraki tevékenységének ideje alatt 65 ezer eurót (mintegy 21 millió forint) küldött neki. A pénzt a terrorcsoport Tunéziában élő „adóbegyűjtőjén” keresztül juttatta el.

Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légiereje 2016 decemberében végzett az Iszlám Állam külföldi merényleteket szervező és új tagokat toborzó parancsnokaival a szíriai Rakkában, a légi csapásban Sammy Djedou is meghalt.