Hamis útlevelei voltak a chemnitzi migráns gyilkosnak, és már rég ki kellett volna utasítani

Tüntetés Németországban, szélsőjobboldali tüntetők, 2018.08.27.
Chemnitz, 2018. augusztus 27. Szélsőjobboldali tüntetők "Bűnöző külföldiek, kifelé!" feliratú transzparenssel tiltakoznak a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság miatt 2018. augusztus 27-én. A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport "különböző nemzetiségű férfi". Egy ember életét vesztette, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. Az emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
Továbbra sem tért vissza a nyugalom a németországi Chemnitzbe. Az utóbbi napok demonstrációi után újabb tüntetéseket szerveznek a múlt heti, migránsok által elkövetett gyilkosság és a hatóságok tehetetlensége ellen tiltakozva. A politikusok továbbra is a tüntetőket hibáztatják és nácizzák, miközben kiderült, az egyik gyilkosnak két rossz minőségű hamis útlevele is volt, és már két éve ki kellett volna utasítani Németországból. Erre, persze, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem reagált.
Vágólapra másolva!

Sorra látogatnak a szövetségi politikusok a kelet-németországi Chemnitzbe. Legutoljára Franziska Giffey szövetségi család-, idős, nő- és ifjúsági ügyi miniszter járt ott, aki arról beszélt, hogy a szövetségi kormány kitart Chemnitz mellett, akkor is, amikor majd már nem irányul a Szászország tartományi városra az országos sajtó és a világsajtó figyelme, és visszatér a nyugalom. Ezt nem segítette azzal, hogy barna csőcseléknek nevezte a tiltakozókat. A tiltakozók azt is kifogásolják, hogy miközben az egykori NDK-hoz tartozó országrész máig nem érte utol a nyugati tartományok szintjét, az ő felzárkóztatásuk helyett illegális bevándorlók támogatására költenek a hatóságok rengeteg pénzt.

„Bűnöző külföldiek, kifelé!” feliratú transzparenssel tiltakoztak hétfőn, az eddigi legnagyobb tüntetésen Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Szombatra az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának erőteljes bírálatára összpontosító legnagyobb ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) hirdetett tüntetést Chemnitzbe.

Baloldali szervezetek ellentüntetést szerveztek.

A tartományi rendőrség nagy erőkkel készül a szombati tüntetésekre,

vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítanak, és más tartományokból is érkezik erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztják a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgócsapat, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem marad elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

A demonstrációkat kiváltó brutális gyilkosság múlt vasárnap történt, az áldozat egy német férfi, a bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Ezzel összefüggésben az AfD szászországi szervezetének vezetője, Jörg Urban a Deutschlandfunk országos közrádiónak azt mondta, hogy

egyre súlyosabb gond a külföldiek bűnözése a tartományban,

ezt jelzi, hogy a szászországi börtönökben már nagyjából 50 százalék a külföldiek aránya.

Szintén pénteken a chemnitzi közigazgatási bíróság megerősítette azt a sajtóhírt, hogy a tüntetésekhez vezető bűncselekmény iraki gyanúsítottja menedékkérőként érkezett az országba, de előbb Bulgáriában már nyilvántartásba vették. Ezért a menekültügyet európai uniós szinten szabályozó dublini rendszer alapján a német hatóságok 2016 tavaszán átadhatták volna a bulgáriai szerveknek, de az erre rendelkezésre álló hat hónap alatt ezt nem voltak képesek végrehajtani, így Bulgáriáról automatikusan Németországra szállt a menedékjogi kérelem elbírálásának kötelessége.

Ugyancsak pénteken a Der Spiegel című hírmagazin azt jelentette, hogy az iraki férfi két, különböző nevekre szóló személyazonosító okmánnyal rendelkezett, és mindkét dokumentum rossz minőségű hamisítvány volt. A menedékjogi kérelmek elbírálásában illetékes szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) nem kommentálta az értesülést.