Hamis útlevelei voltak a chemnitzi migráns gyilkosnak, és már rég ki kellett volna utasítani

2018.08.31. 22:35

Továbbra sem tért vissza a nyugalom a németországi Chemnitzbe. Az utóbbi napok demonstrációi után újabb tüntetéseket szerveznek a múlt heti, migránsok által elkövetett gyilkosság és a hatóságok tehetetlensége ellen tiltakozva. A politikusok továbbra is a tüntetőket hibáztatják és nácizzák, miközben kiderült, az egyik gyilkosnak két rossz minőségű hamis útlevele is volt, és már két éve ki kellett volna utasítani Németországból. Erre, persze, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem reagált.

Sorra látogatnak a szövetségi politikusok a kelet-németországi Chemnitzbe. Legutoljára Franziska Giffey szövetségi család-, idős, nő- és ifjúsági ügyi miniszter járt ott, aki arról beszélt, hogy a szövetségi kormány kitart Chemnitz mellett, akkor is, amikor majd már nem irányul a Szászország tartományi városra az országos sajtó és a világsajtó figyelme, és visszatér a nyugalom. Ezt nem segítette azzal, hogy barna csőcseléknek nevezte a tiltakozókat. A tiltakozók azt is kifogásolják, hogy miközben az egykori NDK-hoz tartozó országrész máig nem érte utol a nyugati tartományok szintjét, az ő felzárkóztatásuk helyett illegális bevándorlók támogatására költenek a hatóságok rengeteg pénzt.

„Bűnöző külföldiek, kifelé!” feliratú transzparenssel tiltakoztak hétfőn, az eddigi legnagyobb tüntetésenForrás: MTI/EPA/Filip Singer

Szombatra az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának erőteljes bírálatára összpontosító legnagyobb ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) hirdetett tüntetést Chemnitzbe.

Baloldali szervezetek ellentüntetést szerveztek. 

A tartományi rendőrség nagy erőkkel készül a szombati tüntetésekre, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítanak, és más tartományokból is érkezik erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztják a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgócsapat, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem marad elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

A demonstrációkat kiváltó brutális gyilkosság múlt vasárnap történt, az áldozat egy német férfi, a bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Ezzel összefüggésben az AfD szászországi szervezetének vezetője, Jörg Urban a Deutschlandfunk országos közrádiónak azt mondta, hogy egyre súlyosabb gond a külföldiek bűnözése a tartományban, ezt jelzi, hogy a szászországi börtönökben már nagyjából 50 százalék a külföldiek aránya.

Szintén pénteken a chemnitzi közigazgatási bíróság megerősítette azt a sajtóhírt, hogy a tüntetésekhez vezető bűncselekmény iraki gyanúsítottja menedékkérőként érkezett az országba, de előbb Bulgáriában már nyilvántartásba vették. Ezért a menekültügyet európai uniós szinten szabályozó dublini rendszer alapján a német hatóságok 2016 tavaszán átadhatták volna a bulgáriai szerveknek, de az erre rendelkezésre álló hat hónap alatt ezt nem voltak képesek végrehajtani, így Bulgáriáról automatikusan Németországra szállt a menedékjogi kérelem elbírálásának kötelessége.

Ugyancsak pénteken a Der Spiegel című hírmagazin azt jelentette, hogy az iraki férfi két, különböző nevekre szóló személyazonosító okmánnyal rendelkezett, és mindkét dokumentum rossz minőségű hamisítvány volt. A menedékjogi kérelmek elbírálásában illetékes szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) nem kommentálta az értesülést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK