Jordániával való konföderációt javasolt az Egyesült Államok a palesztinoknak

Vágólapra másolva!
Egy Jordániával való konföderáció létrehozását javasolta Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a közel-keleti béketervről egyeztető amerikai tárgyalóküldöttség.
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint Abbász egy izraeli békeaktivistákkal folytatott találkozóján azt mondta, alapvetően készen áll arra, hogy beleegyezzen egy ilyen tervbe, de feltételül szabta azt, hogy Izrael is legyen része egy ilyen jellegű államszövetségnek.

Az izraeli tárgyalóküldöttség közlése szerint a Jordániával való konföderáció ötletét Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója, valamint Jason Greenblatt rendkívüli közel-keleti küldött terjesztette elő Abbásznak, ám azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor.

A palesztin tárgyalók megszakították a kapcsolatot az Egyesült Államokkal azt követően, hogy Trump elnök tavaly decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

A Háárec című izraeli újság értesülései szerint Abbász azt felelte az amerikai tárgyalók felvetésére, hogy

el tud képzelni egy konföderációt Izraellel és Jordániával, és meg is kérdezte az izraelieket, ők egy ilyen javaslatot elfogadnának-e.

Arról azonban nem tudni semmit, hogy egy ilyen államszövetség hogyan működhetne. Izrael az ország zsidó többsége miatt aggódik, így jelenleg igen valószínűtlennek tűnik, hogy hajlandó lenne erre a megoldásra. Jordánia álláspontja is ismeretlen.

A palesztin-jordániai konföderáció gondolata az utóbbi évtizedekben többször is felmerült. Abbász korábban ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen államszövetség kialakítását csak a független palesztin állam megalapítása után lehetne fontolóra venni.