Németországban egyre többen utasítják el a migrációt

2018.09.02. 09:29

Németország ott tart, ahol 2010 előtt Magyarország. Akkor a magyar társadalomban úrrá lett a "kilátástalanság, a reménytelenség". Most a német társadalom is kilátástalannak látja helyzetét - mondta az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában Kiszelly Zoltán politológus.

A szakértőt többek között annak kapcsán kérdezték, hogy legalább kilenc ember megsérült a szombat esti bevándorlásellenes megmozduláson és a párhuzamosan zajló ellentüntetésen a szászországi Chemnitzben. A hatóságok szerint mintegy 4500-an tiltakoztak a szövetségi kormány menekültpolitikája ellen, míg 3500-an gyűltek össze az ellentüntetésre.

Kiszelly Zoltán szerint a nagyvárosokban az átlag német egyre nehezebben tudja életszínvonalát fenntartani.

Emellett a migráció is megváltoztatja a hétköznapokat. Mindezekre a politika nem ad választ

- tette hozzá.

"Bűnöző külföldiek, kifelé!" feliratú transzparenssel tiltakoztak a kelet-németországi Chemnitzben augusztus végénForrás: MTI/EPA/Filip Singer

Emellett Németországban gondot jelent a munkaerőhiány: nincs, aki a gyerekekkel foglalkozzon, nincs gyári munkás - mondta Kiszelly Zoltán, hozzátéve, hogy emiatt

Angela Merkel német kancellár egy új Soros-tervet akar végrehajtani. Ennek lényege, hogy a jelenleg Olaszországban lévő 600 ezer menedékkérőt visszaküldenék, de ugyanennyi embert hoznának be legálisan repülőn. Őket pedig kvóta alapján osztanák szét az európai országokban

- mondta ki a szakértő.

Kasznár Attila, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) terrorelhárítási tanszékének megbízott vezetője szintén az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában beszélt arról, hogy komplex biztonsági kockázatokat jelent a migráció. Példaként említette a növekvő bűnözést és a terrorizmus veszélyét. Az ilyen események növekedni fognak, ha nem állítjuk meg a migrációt - mondta.

Szerinte

a szászországi Chemnitzben zajló tüntetések is azt jelzik, hogy társadalmi forrás van az egész Európai Unióban. Ez most Németországban kikristályosodott.

Kasznár Attila beszélt arról is, hogy az elmúlt években a szakmai döntések háttérbe szorultak az Európai Unióban, ezért mostanában egyre több az olyan hang, amely ezeket szorgalmazza.