A Szociáldemokrata Párt (SAP) lemondatni kényszerült az egyik képviselőjelöltjét, miután nyílt hazugságon kapták őt. A migránsbarát politikus arab nyelven próbálta manipulálni a bevándorló hátterű választóit. Az eset kapcsán hatalmas botrány robbant ki Svédországban.

Szeptember 9-én a Svéd Királyságban parlamenti választások lesznek, amikor várhatóan meg fog bukni az erősen bevándorláspárti baloldali kisebbségi kormánykoalíció.

A szociáldemokraták már nem reménykednek abban, hogy a svédek tömegesen rájuk fognak szavazni, így ismét a migránsokhoz fordultak voksokért, hiszen 2014-ben is nekik köszönhetően győztek relatív többséggel.

Migránsok a svédországi MalmőbenForrás: AFP/TT News Agency/Johan Nilsson

Megtehetik ezt, mert a skandináv állam lakosságának a 24,1%-a, tavalyi adatok alapján, bevándorló hátterű.A sävsjői választókerületben az iszlám vallású migránsok szavazatainak a besöprése érdekében a szociáldemokrata képviselőjelölt nyílt hazugságkampányba kezdett – írja a The Local című svédországi angol nyelvű lap.

A politikus a Szociáldemokrata Párt által működtetett Facebook-oldalon közzétett egy arab nyelvű kampányszöveget, amiből konkrétan semmi sem volt igaz.

A képviselőjelölt ebben azt állította, hogy ha nem a baloldal fog kormányt alakítani, akkor Svédországban zavargások fognak kitörni az őslakosok és a muszlim arabok között.

Továbbá azt is leírta, hogy jobboldali győzelem esetén bezárják az ország összes mecsetét és iszlám vallási iskoláját, betiltják a hagyományos muszlim öltözetet, a halal étkezést, és végül ki fogják toloncolni a migránsok nagy többségét.Az esetből óriási botrány lett, a hazugságkampányt kénytelen volt elítélni Stefan Löfven jelenlegi szociáldemokrata svéd kormányfő is, aki közölte, hogy a sävsjői jelölt bejegyzése nem tükrözi a párt hivatalos álláspontját.

A miniszterelnök felszólította a képviselőjelöltet, hogy lépjen vissza a jelöltségtől és hagyja el a pártot.Az előbbi kérésnek a migránspárti politikus eleget is tett, a Szociáldemokrata Pártból viszont még nem lépett ki.

Az ügy nyomán a jobbközép Mérsékelt Párt feljelentést tett.