Az afgán migráns 2017. december 27-én késelte meg a 15 éves német barátnőjét Kandel városában, Rajna-vidék-Pfalz tartományban. A gyilkost most ítélték el. 

Óriási botrányt váltott ki Németország-szerte, hogy tavaly karácsony környékén az afgán állampolgárságú Abdul D. nevű menedékkérő egy húsz centiméteres konyhakéssel hétszer megszúrta Mia Valentint, aki előtte a barátnője volt.

A fiatal lány nem élte túl a késes támadást.

Az afgán migráns saját bevallása alapján azért gyilkolta meg Miát, mert nem tudta feldolgozni a szakításukat.

Miután a lány szakított a férfival, az agresszív lett, Mia szülei többször is a rendőrséghez fordultak, ugyanis féltették a gyereküket, azonban a hatóságoktól semmilyen jellegű védelmet nem kaptak, és a migránst sem vették őrizetbe.

A kilencezer fős Kandelben a késes támadás után több bevándorlásellenes tüntetésre is sor került, melyeken a helyiek azt követelték, hogy se a város, se Németország ne fogadjon be több illegális bevándorlót.

Migránsellenes tüntetés KandelbenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Weber

A Deutsche Welle információi alapján hétfőn reggel tárgyalta a landaui bíróság Abdul D. ügyét. A bíró az ítélethirdetés során megállapította az afgán migráns bűnösségét, és nyolc és fél év letöltendő börtönre ítélte azt.

Abdul D. menedékkérőként érkezett 2016 tavaszán Afganisztánból Németországba, először Germersheimben élt, majd átszállították Neustadtba, az ottani iskolában ismerte meg későbbi barátnőjét és áldozatát.

Mivel a gyilkosság idején az elkövető kiskorúnak mondta magát, ezért a német törvények értelmében maximum 10 évre ítélhették volna el.

A szakértői vélemények alapján kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy valójában hány éves a férfi.

Egy orvosi szakvélemény szerint a gyilkosság idején 17-20 év között volt a reális életkora, míg a migráns korábban azt állította, hogy 15 éves volt akkor.

A bíróság az ítélet alapján úgy tűnik, hogy inkább az afgán férfi szavának, és nem az orvosi szakvéleménynek adott hitelt.