A brazil kormányt hibáztatják a riói Nemzeti Múzeum elpusztulásáért

2018.09.04. 11:43

A tüntetők hétfő este Rio de Janeiróban a brazil kormányt hibáztatták a Nemzeti Múzeum tűzvészben történt elpusztulásáért. Elterjedt az a gyanú, hogy egy papír hőlégballon ráesett az épület tetejére, és ez okozta a tüzet, de lehetségesnek tartják azt is, hogy rövidzárlat történt.

A tüntetők bírálták Michel Temer elnök kormányát amiatt, hogy nem gondoskodik az ország történelmi örökségének védelméről. Ahogy azt az AP hírügynökség írta, a múzeum állapota az ország utóbbi évekbeli romlásának, a korrupció elterjedtségének jelképévé vált.
Luiz Duarte, az intézmény egyik alelnöke nem sokkal a tüntetés előtt a mindenkori kormányokat okolta a tűzvészért, mondván nem biztosítottak elég pénzügyi támogatást a múzeumnak, hagyták, hogy az épület tönkremenjen, illetve, hogy megfelelő tűzbiztonsági berendezés nélkül maradjon. Ironikusan megjegyezte, hogy az illetékes kormány annak idején bőven költött a 2014-es labdarúgó-világbajnokság stadionjaira.

A vasárnap esti tűzvészben szinte teljesen kiégett a riói Nemzeti Múzeum.Forrás: AFP/Carl De Souza

A tűz említett két lehetséges okáról Sergio Sa Leitao kulturális miniszter beszélt egy tévényilatkozatban. Beszámolt arról, hogy a tűz keletkezésének idején csak az előírt négy biztonsági őr tartózkodott az épületben.

A tűzről kaptak jelzést, de a fészkét csak sokára találták meg, és akkor már késő volt, hogy ők maguk meg tudják fékezni.

A hőlégballont pedig csak a múzeum egyik igazgatója látta távolról az épület mellett - tette hozzá.
Szerencsére más épületben, illetve az épületen kívül is kiállítottak számottevő mennyiségű tárgyat a múzeum kincsei közül, mintegy 10 százalékukat, így azok megmenekültek - mondta Leitao, aki ugyanakkor elismerte, hogy a múzeumot évek óta elhanyagolták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK