Óriási botrány van Juncker szövetségesének kinevezése miatt

budget Horizontal
European Commission President Jean-Claude Juncker presents the EU's next long-term budget in the European Parliament in Brussels, on May 2, 2018. European Commission chief Jean-Claude Juncker unveiled "reasonable and responsible" plans on May 2 for a bigger post-Brexit budget worth 1.279 trillion euros covering 2021-2027. "Our proposals lead to an overall amount of 1.279 trillion euros," Juncker told the European Parliament, adding that it was equivalent to 1.1 percent of the European Union's economic output. / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND
Vágólapra másolva!
Hevesen bírálta a Martin Selmayr amúgy is nagy vihart kavart főtitkári kinevezése során elkövetett hivatali visszásságok miatt az Európai Bizottságot (EB) és annak elnökét, Jean-Claude Junckert, Emily O'Reilly uniós ombudsman. Kedden tette közzé az üggyel kapcsolatos jelentését. Selmayr a megválasztását annak köszönheti, hogy Juncker kabinetfőnöke volt.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman márciusban vizsgálatot indított az Európai Parlament által korábban puccsszerűn végrehajtott kinevezés ügyében.

Jean-Claude Juncker Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Jelentésében Emily O'Reilly négy szabálytalanságot azonosított az eljárásban, illetve arra a megállapításra jutott, hogy

ugyanakkor nem szólított fel a döntés visszavonására.

Kiemelte: a brüsszeli testület – vélhetően Jean-Claude Juncker nyomására – mesterségesen a sürgősség érzetét keltette a főtitkári poszt betöltésével kapcsolatban, így igazolva, hogy

nem írtak ki pályázatot az állásra.

Úgy manipulálták a szabályokat, hogy az eljárás „tisztességesnek és korrektnek” tűnjön, de valójában nem ez volt a helyzet, az egész ügy pusztán arra szolgált, hogy biztosítsák Selmayr kinevezését.

A bírálatokra pedig

a Bizottság és annak elnöke kitérő válaszokat adott, defenzívvé, sőt időnként támadóvá vált

– tette hozzá.

Arról nem közölt információkat O'Reilly, hogy Juncker, amikor „támadóvá vált”, vajon alkohol hatása alatt állt-e, vagy sem.

Az ombudsman némiképp ironikusnak nevezte, hogy

Emily O'Reilly végezetül javaslatot tett rá, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki új, részletesen meghatározott eljárásrendet a főtitkári poszt betöltésére.

Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos ezzel kapcsolatban közölte: osztják a jelentés megállapításainak a nagy részét.

Hozzátette,

Hangsúlyozta, hogy tanulmányozni fogják az ajánlásokat, továbbá megvizsgálják, miként lehetne jobban alkalmazni a jelenlegi szabályokat.

A Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogászt, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök volt kabinetfőnökét február végén választották meg a nyilvánosság számára teljesen váratlanul.

Megválasztását Selmayr többek szerint csupán az Európai Bizottság elnökének köszönheti.

Martin Selmayr Forrás: Picture-Alliance/AFP/P0009

Ezt támasztja alá az a tény, hogy

Juncker már a látszatra sem ad, hiszen nem volt hajlandó pályázatot kiíratni.

Az egyesek által „buldózerként” jellemzett,

Juncker jobbkezének tartott Selmayr így a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül mindenképp kulcspozícióban marad a bizottságban.

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával.