Erősödött a bevándorlásellenes AfD a migránsbűnözés miatt

Chemnitz, 2018. augusztus 27. Szélsőjobboldali tüntetők és rendőrök a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság miatti tiltakozáson 2018. augusztus 27-én. A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport "különböző nemzetiségű férfi". Egy ember életét vesztette, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. Az emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
A közvélemény-kutatásokban is jól kimutatható hatása van a bevándorlók által elkövetett chemnitzi gyilkosságnak: Németország valósággal forrong, ami könnyen átrajzolhatja a politikai viszonyokat. Az erősen bevándorlásellenes Alternatíva Németország (AfD) folyamatosan erősödik, egy kedden ismertetett felmérés szerint megelőzte a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD), ezzel Németország második számú politikai erejévé lépett elő.
Vágólapra másolva!

A Bild című lapban ismertetett közvélemény-kutatás szerint, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, akkor

  • az AfD-re 17 százalék szavazna, ez 0,5 százalékpontos növekedést jelent az egy héttel korábbihoz képest.
  • az SPD 16 százalékon áll 0,5 százalékponttal gyengülve.

A jobboldali német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CDU) szövetségétől jobbra álló AfD a tavalyi Bundestag-választáson a szavazatok 12,6 százalékát szerezte meg.

A migrációt erőteljesen ellenző párt támogatottsága azóta csaknem megszakítás nélkül emelkedik, és alig két hónapon belül másodszor előzte meg a szociáldemokratákat; július első felében 17,5 százalékon állt, az SPD pedig 16 százalékon.

A többi friss közvélemény-kutatásból is kitűnik, hogy az AfD erősödött, amióta az egykori NDK területén fekvő Chemnitzben augusztus végén tüntetések kezdődtek egy késelés miatt. A támadás áldozata egy német állampolgár, az elkövetők pedig migránsok. A szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának erőteljes bírálatára összpontosító párt választói támogatottsága

  • az Infratest-dimap kutatóintézet mérése szerint 16 százalékról 17 százalékra,
  • a Forsa intézet adatai alapján 14 százalékról 16 százalékra emelkedett.