Olasz napilap: Felértékelődött Orbán Viktor szerepe az Európai Néppártban

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án.
Vágólapra másolva!
„A magyar miniszterelnök hidat képezhet az Európai Néppárt és más pártok közötti szövetségek létrehozásában” – írja a Corriere Della Sera nevű, tekintélyes olasz napilap. Orbán Viktor pozíciói jelentősen megerősödtek a jobbközép pártokat tömörítő európai pártcsaládban.
Vágólapra másolva!

Szombaton számolt be arról a hazai média, hogy német sajtóforrások szerint Angela Merkel rábólintott arra, hogy a német Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) jelenlegi frakcióvezetője legyen a pártcsalád csúcsjelöltje a jövő májusi európai parlamenti választások során. Egyes német és európai források tudni vélik, hogy Angela Merkel német kancellár, Joseph Daul, az EPP vezetője, valamint Weber megbeszélésén döntés született az ügyben, amit utóbbi szerdán ismertetett Brüsszelben, a csoport képviselői előtt. Zárójelesen ez nem jelent mást: minden bizonnyal Weber váltaná az utóbbi időben botrányt botrányra halmozó Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnöki székében. A nemzetközi sajtóban megkezdődtek az esélylatolgatások azzal kapcsolatban, milyen irányt vesz az Európai Néppárt, várható-e komolyabb politikai irányváltás, és ebben milyen szerepe lehet Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Orbán pozíciói erősödtek az Európai Néppártban

„Az Európai Néppárt attól fél, hogy nem tudja meglovagolni a populista hullámot, ezért kénytelen taktikát váltani, már ami a szövetségesi rendszert illeti” – ezt már a néppárt egyik vezető tisztségviselője mondta a Corriere Della Sera című olasz napilapnak, amely terjedelmes írást közölt az EPP jövőjével kapcsolatban. A lap kiemelte, hogy Weber szigorúbb bevándorlási politikát képvisel, és a multikulturalizmushoz is kritikusabban viszonyul a néppárton belül, ebben az értelemben egyértelműen közelebb áll Orbán Viktorhoz. Ezen a ponton a Corriere Della Sera ismerteti a név nélkül nyilatkozó politikus álláspontját:

a magyar miniszterelnök hidat képezhet az Európai Néppárt és más pártok közötti szövetségek létrehozásában.

A lap néppárti forrásra hivatkozva arról ír, hogy a múlt heti Orbán-Salvini találkozóról nemcsak Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfőt, hanem az Európai Néppárt vezető politikusait is tájékoztatta a magyar kormányfő, ami azt jelzi, komoly változások lehetnek a pártcsalád politikájában. Az olasz napilap arra is emlékeztetett, hogy a magyar miniszterelnök a tárgyalást követő sajtótájékoztatón hangot adott annak, hogy a Fidesz nem kívánja elhagyni a néppártot. Meglátásuk szerint ebből következően az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy Orbán előkészíti a Salvini-féle Liga csatlakozását az Európai Néppárthoz.