Újabb polgármestert gyilkoltak meg a Fülöp-szigeteken szerdán. A Cebú tartománybeli Ronda elöljárója, Mariano Blanco a tizenhatodik önkormányzati tisztségviselő, akivel Rodrigo Duterte elnök 2016-os hivatalba lépése óta végeztek.

Mariano Blancót az irodájában lőtték agyon fegyveresek - közölte a rondai rendőrfőnök. Junior Falcon tájékoztatása szerint az egyelőre ismeretlen elkövetők kisteherautón érkeztek az önkormányzathoz, berontottak a polgármester irodájába és tüzet nyitottak.
A polgármester is rajta volt azon a feketelistán, amely azoknak a köztisztviselőknek a nevét tartalmazza, akik állítólag érintettek a kábítószer-kereskedelemben. A lista összeállítását a Fülöp-szigeteki elnök rendelte el drogháborúja keretében.
Mariano Blanco azonban tagadta, hogy bármi köze van a kábítószer-kereskedelemhez. Meg nem nevezett helyi tisztségviselők szerint a férfit az elmúlt időszakban többször is halálosan megfenyegették.

Ronda alpolgármesterét, Jonah John Ungab ügyvédet - Blanco unokaöccsét - februárban gyilkolták meg, miután részt vett egyik ügyfele, a Duterte-adminisztráció által drogbáróként számon tartott Kerwin Espinosa meghallgatásán.

Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4500 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a halálos áldozatok tényleges száma meghaladhatja akár a 12 ezret is.