Lehetséges elfogultság miatt a háborús bűnök elkövetésével vádolt boszniai szerb katonai parancsnok, Ratko Mladic perét tárgyaló öt bíró közül hármat felmentettek - közölte Jean-Claude Antonetti, a Hágai Nemzetközi Törvényszék elnöklő bírája szerdán.

Információk szerint Andretti elfogadta a védőügyvédek érveit, amelyek szerint a három tapasztalt bíró Mladichoz kapcsolódó, más boszniai szerb háborús vezetők korábbi ügyeiben való részvétele miatt fennáll a veszélye pártatlanságuk hiányának.Az elnöklő bíró a három felmentett nevét nem említette, ahogy a helyükre kinevezni kívánt bírókat sem nevezte meg. Az ügy részleteit ismerő források szerint a felmentett bírók között van az amerikai Theodor Meron, ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának elnöke.

Ratko Mladic szerb háborús bűnösForrás: AFP

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék tavaly novemberben hirdetett ítéletet a boszniai horvátok hat egykori vezetője, köztük Ratko Mladic ellen muszlimok terhére elkövetett etnikai tisztogatás ügyében. A bíróság Mladicot életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.1995 júniusában Ratko Mladic vezetésével a Szerb Köztárasági Hadsereg előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat. A cél a Boszniában élő, mintegy negyvenezres muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló örvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát.
A srebrenicai mészárlás a boszniai háború legvéresebb tragédiája volt.A "Balkán mészárosának" is nevezett egykori parancsnok márciusban nyújtott be fellebbezést a tavaly novemberi ítélet ellen.