Ismeretlenek szerda virradóra meggyalázták Széchenyi István köztéri szobrát Szatmárnémeti régi főterén - tájékoztatott a szatmárnémeti polgármesteri hivatal.

Az elkövetők piros, sárga és kék festékkel azt írták román nyelven a szobor talapzatára, hogy ez itt Románia,és egy piros-sárga-kék (román nemzeti) zászlót is a szöveg mellé festettek.

Román nemzeti színekkel fújták le szerda virradóra Széchenyi István szobrának talapzatát Szatmárnémeti központjábanForrás: Facebook/Kereskényi Gábor

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerdai nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az üzenet nemcsak a magyarság, hanem a város valamennyi lakója elleni támadás, hiszen Széchenyi azt képviselte, amit ma minden magára valamit is adó politikus hirdet: egységes, fejlett és szabad Európát. A fejlődés és szabadság gondolata pedig nemcsak a magyaroké, nem irányul senki ellen, minden haladó és tisztességes ember egyetért vele, legyen az magyar, román, sváb vagy roma - nyilatkozta az elöljáró.

A polgármester hozzátette, hogy Szatmárnémetit az utóbbi 27 évben a békés együttélés jellemezte, de az utóbbi hónapokban megváltozott a helyzet.

Szerinte egyes politikusok kísérleteznek hónapok óta a város román és magyar közösségének az összeugrasztásával,  és szándékukhoz könnyen befolyásolható, gyanús hátterű személyeket használnak fel.Nem nézhetjük tétlenül, hogy politikai kalandorok és a megrendelésükre romboló vandál kezek közösségünkre támadjanak - fogalmazott a polgármester, aki arra szólította fel Szatmárnémeti tisztességes polgárait, hogy együtt védjék meg közös értékeiket.

Kereskényi Gábor azt is közölte, hogy a polgármesteri hivatal megtette a szükséges jogi lépéseket, és az illetékes hatóságoktól elvárja a határozott és gyors fellépést, azaz a tettesek és a felbujtók mielőbbi felelősségre vonását.

Széchenyi István egész alakos szobrát március 15-én avatták fel Szatmárnémeti régi főterén.