A jövő heti katalán nemzeti ünnepen való tömeges részvételre szólított fel Quim Torra katalán elnök kedden a barcelonai nemzeti színházban mondott politikai évnyitó beszédében.

A katalán függetlenséget és a Spanyolországtól önálló köztársaság megteremtését képviselő politikus azt kérte, hogy szeptember 11-én az emberek árasszák el az ünnepi felvonulásnak helyt adó belvárosi sugárutat Barcelonában."A javaslatnak, amit teszek a katalán népnek, nagyon egyszerű a mottója: szabadság vagy szabadság" - fogalmazott a politikus, hangsúlyozva, hogy függetlenségi törekvéseikben egy lépést sem hátráltak és semmiről sem mondtak le.Kijelentette, hogy a tavaly október 1-jei függetlenségi népszavazást - amelyet a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélt, s amelynek megrendezése rendőri erőszakba torkollott - kiindulópontnak tekintik.

Véleménye szerint az állam erőszakos fellépése eltemette az emberi jogokat és szabadságot Katalóniában, amelyek védelme érdekében mostantól folyamatos megmozdulásokra kérte az embereket egészen addig, amíg tartanak a bírósági eljárások a katalán függetlenségi politikusokkal szemben. Quim Torra hangsúlyozta: ezekben a perekben csak a felmentő ítéletet tartja elfogadhatónak, mivel egyetlen demokráciában sem lehet bűn a szavazás megrendezése.

Kitért arra is, hogy a kialakult konfliktust a spanyol állammal egyezetett, kötelező érvényű és nemzetközileg elismert önrendelkezési népszavazás oldaná meg. Követendő példaként említette Skóciát és Kanadát. Ennél kevesebbet nem fogadok el - tette hozzá. Lényegében elutasította Pedro Sánchez szocialista spanyol kormányfő hétfői ajánlatát, miszerint a katalán autonómia alapokmányáról (Estatut) kellene népszavazást tartani Katalóniában, ami azonban nem szólhat a függetlenségről, kizárólag az autonómia megerősítéséről.
Az elnök hozzátette: továbbra is ragaszkodik a párbeszédhez és a tárgyaláshoz a spanyol kormánnyal a katalánok önrendelkezésének elismeréséért.
Beszéde egy részét nem katalánul, hanem spanyolul mondta, és azokhoz szólt akik Spanyolország más részein szolidaritást mutattak a katalán függetlenség ügyével, akik szintén a köztársaság értékeiben hisznek.

Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő a barcelonai rendezvényt követően rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Madridban, és úgy értékelte, hogy Torra saját közönségének beszélt, nem pedig minden katalánnak. Mint mondta, Katalóniában régóta hiányzik a párbeszéd katalánok és katalánok között, azért ennek megteremésére kérte a helyi autonóm vezetést.
Megismételte a központi kormány korábbi álláspontját, miszerint a törvényes kereteken belül készek a párbeszédre a katalán autonómia megerősítéséről.