Venezuelai menekültek árasztották el a szomszédos országokat

80904174. Río de Janeiro, 4 Sep (Notimex-Min. Defesa/POOL).- Agentes de la Fuerza Nacional de Brasil, enviados tras los disturbios en la ciudad de Pacaraima, en el estado de Roraima, fronterizo con Venezuela, ya se encuentran patrullando la zona para gara
Venezuela 600 ezer, a környező országok 1,6 millió menekültről beszélnek. Ebben a brazíliai táborban ezrek élnek
Vágólapra másolva!
Latin-amerikai országok egy csoportja a segélyezés fokozását szorgalmazta kedden, hogy támogatni tudják a venezuelai gazdaság összeomlása miatt tömegesen hozzájuk menekülő bevándorlókat.
Vágólapra másolva!

Az ecuadori fővárosban, Quitóban tartott konferencia közös nyilatkozata az eddigieknél „lényegesen több” forrást kér ahhoz, hogy a régió országai képesek legyenek megbirkózni a venezuelai menekülthullámmal, amely a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) augusztus végi figyelmeztetése szerint kritikus mértékűvé vált.

A szakmai küldöttségek részvételével megtartott kétnapos tanácskozás végén Argentína, Brazília, Ecuador, Costa Rica, Kolumbia, Chile, Mexikó, Panama, Paraguay, Peru és Uruguay tisztségviselői írták alá a dokumentumot, amely szükségesnek nevezi, hogy saját kormányaik mellett

az ENSZ és más nemzetközi segélyszervezetek is növeljék a venezuelai menekültek támogatására szánt kiadásokat.


Felszólították emellett Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányát, hogy a határok akadálytalan átlépése érdekében biztosítsa állampolgárai számára a szükséges utazási dokumentumokat.

Venezuela nem vett részt a válságtanácskozáson, bár meghívták arra.

1,6 millió ember menekült el

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint 2015 óta 1,6 millió venezuelai menekült el hazájából, 90 százalékuk a szomszédos dél-amerikai országokba. Maduro és a Venezuelában hatalmon lévő Szocialista Párt vezetői azonban nem fogadják el ezeket az adatokat, azt állítva, hogy politikai célzatú rémhírkeltésről van szó, ami a külföldi hatalmak beavatkozását hivatott szolgálni.

Venezuela 600 ezer, a környező országok 1,6 millió menekültről beszélnek. Ebben a brazíliai táborban ezrek élnek Forrás: AFP/Notimex/Min. Defesa-Pool

Maduro hétfőn azt mondta, hogy az elmúlt két évben 600 ezernél nem többen emigráltak az országból.
Az AP amerikai hírügynökség keddi jelentése szerint Venezuela limai nagykövetsége előtt kedden mintegy 300 venezuelai skandálta, hogy távozni akar Peruból, miután Maduro elnök felajánlotta a visszatérni szándékozó migránsok légi úton való hazaszállítását. Maduro munkatársai szerint a migránsokat Ecuadorból és Peruból hazaszállító első repülőgépek még ezen a héten megérkeznek Caracasba.