A román korrupcióellenes ügyészség élére jelölt ügyész is érintett a vádhatóság egyik vizsgálatában

Vágólapra másolva!
A román korrupcióellenes ügyészség, a DNA élére jelölt Adina Florea ügyész neve is szerepel a vádhatóság egyik ismeretlen tettes ellen indított bűnvádi vizsgálatában - erősítette meg a Mediafax hírügynökségnek a DNA.
Vágólapra másolva!

Tudorel Toader román igazságügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy - miután azt első válogatón nem talált megfelelő jelöltet - a második kiírásra jelentkező hat pályázó közül Floreát találta alkalmasnak arra, hogy a DNA főügyészi tisztségére javasolja, a két hónapja felmentett Laura Codruta Kövesi helyére.

A DNA nem volt hajlandó részleteket közölni arról, hogy milyen ügyben és milyen minőségben merült fel az illető dossziéban Florea neve.

A DNA-nál sokszor "ismeretlen tettes ellen" folytatott eljárásban vizsgálja ki egy-egy feljelentés megalapozottságát, elkerülendő a gyanúsítottak túl korai nevesítését, ha ugyanis egy korrupt tisztségviselővel hivatalosan is közlik, hogy gyanúsítottá vált egy ügyben,

nehezebben tudnak bizonyítékokat gyűjteni ellene.

A DNA főügyészi tisztségének várományosa esetében sem tudni egyelőre, hogy történt-e bármilyen bűncselekmény a vizsgálat tárgyát képező ügyben és Florea neve a potenciális gyanúsítottak, vagy tanúk között merült-e fel.

Az igazságügyi miniszternek egyébként több mint 50 százalékos esélye volt arra, hogy olyan főügyészt jelöljön, akinek van már DNA-dossziéja. A bírák és ügyészek fegyelmi ügyeiben illetékes Igazságszolgáltatási Felügyelet két hete azt közölte, hogy

2014 óta a DNA csaknem kétezer olyan ügyet vizsgált ki, amelyekben 2193 bíró és 1227 ügyész volt érintett,

idén július 30-án pedig még további 474 bírót és 346 ügyészt érintő dosszién dolgoztak a DNA ügyészei.

A kormánypárti média a Kövesi vezette DNA visszaéléseinek bizonyítékát látta abban, hogy

a bírák és ügyészek több mint 60 százalékának volt DNA-dossziéja.

Értelmezésükben ugyanis a magisztrátusi kar nagyobbik része zsarolhatóvá vált, hiszen szerintük az érintettek azt kockáztatták, hogy maguk is a vádlottak padján találják magukat, ha nem hoztak a DNA-nak tetsző döntéseket.

Augustin Lazar legfőbb ügyész azonban ezt a feltételezést manipulációnak nevezte, amit szerinte csak a "szerény értelmi képességűek vesznek be". Szerinte azért szerepel ilyen sok bíró és ügyész neve a DNA-dossziékban, mert

az elítélt bűnözők rendszeresen feljelentik azokat, akik rács mögé juttatták őket.

Florea jelöltségéről a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak is véleményt kell mondania, de a testület véleményezése nem kötelező érvényű. Az új főügyész kinevezésének hatásköre Klaus Iohannis államfőt illeti meg, de a román média szerint a Kövesi leváltását előíró alkotmánybírósági döntés után nem egyértelmű, hogy az elnöknek joga van-e elutasítani a miniszter kinevezési javaslatát.